Nyheter

Kvinnostrejk kraftsamlar på årsdagen

Kvinnostrejk, 26 november 2021.

På lördag är det exakt ett år sedan nätverket Kvinnostrejk höll den allra första manifestationen. I samband med det planeras nya evenemang i protest mot mäns våld mot kvinnor runtom i landet. Hittills i år, på 11 veckor, har män mördat 14 kvinnor.

I samband med årsdagen hålls som vanligt nationell kvinnostrejk på fredagen, både digitalt och i många städer runt om i landet. I Göteborg intervjuas lokalpolitiker om mäns våld mot kvinnor inför publik.

Under demonstrationen i Stockholm på lördag, 26 mars, planeras livemusik av Kristin Amparo och bland talarna finns Linnéa Claeson, Merly Åsbogård, Alexandra Brixemar och Maria Andersson, som grundat Orangeday MC.

”Vi är många som är otroligt upprörda över att 14 kvinnor har mördats på 11 veckor och att det är så tyst om detta i samhället”, skriver Kvinnostrejk i ett pressmeddelande inför ettårsdagen.

Fempers nyheter ställde några frågor till Lina Thieme, som är medarrangör av lördagens demonstration i Stockholm.

Vad kan du berätta om det gångna året?

– Kvinnostrejk sprider sig, det kommer till nya städer hela tiden, det är fler som står upp och höjer rösten mot mäns våld mot kvinnor, och engagerar sig på ett annat sätt än vad jag har sett förut.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Mestadels positivt, det är många som kommer förbi och frågar varför vi står där, och vad syftet är och som också blir intresserade. Man får igång en dialog med de som går förbi, vilket jag tror gör att de kommer tänka på det här och ha med det i sin vardag och prata om det. På så sätt sprider vi ordet och får fler att få upp ögonen för det här.

Vad krävs för att fler ska se det här som ett stort samhällsproblem?

– Vi måste nå ut till politikerna. Politikerna måste visa var de står i det här också, prioritera och resurssätta. De måste göra det till en valfråga.

Vilka vill du se på manifestationen på lördag? 

– Vi vill såklart att alla ska komma och lyssna på oss. Vi har också bjudit dit partier så att de ska komma och lyssna på hur verkligheten faktiskt ser ut, för det är det som kommer reflekteras på scenen, det är det talarna kommer att prata om. Jag hoppas att vi kommer få se fler män som är med i publiken och lyssnar, för vi behöver deras engagemang också.

Vad hoppas du ska bli resultatet?

– Att fler kommer och står där med oss på kvinnostrejk varje fredag, att det blir större uppslutning. Genom att vi blir fler kommer det uppmärksammas på ett annat sätt och då kanske politikerna tar tag i det här till slut.

Läs även:

2022-02-11 | Kvinnostrejk vill att våld mot kvinnor blir valfråga

Lina Thieme, aktiv i #kvinnostrejk
Lina Thieme, aktiv i #kvinnostrejk. FOTO: Privat
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV