På torsdagen samlades Tantpatrullen på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm igen, för första gången efter vinteruppehållet. Och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi behöver nu deras kamp.
Sedan 2014 har Tantpatrullen uppmärksammat de låga pensionerna i Sverige och att de flesta – nu fler än 300 000 – fattigpensionärer är kvinnor. Med återkommande protester kämpar de för ett nytt, rimligt pensionssystem.
När Tantpatrullen återupptog sina manifestationer på torsdagen kom socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi dit med megafon och höll ett brandtal där han appellerade om fortsatt kamp i pensionsfrågan.
Shekarabis ambition är att få igenom pensionstillägget på upp till 1 000 kronor per månad, som S-regeringen gjort upp om med Vänsterpartiet, så att det kan börja betalas ut från och med augusti. Och för det behövs ett starkt opinionstryck. Reformen har kritiserats av flera remissinstanser och det är osäkert om det kan vinna majoritet i riksdagen.
– Vi hoppas att det ska bli ett så hårt tryck i frågan så att det blir för svårt för de som är emot att rösta nej. Det här är den viktigaste feministiska reformen i modern tid, säger Ardalan Shekarabi till Fempers nyheter.
Héléne Gladsaxe från Tantpatrullen passar på att föra fram en synpunkt till ministern. Hon är kritisk till att det så ofta är lågutbildade som används som exempel när de låga pensionerna debatteras, trots att även högutbildade kvinnor drabbas av pensionssystemets utformning. Något Shekarabi lovade att ha i åtanke.
Skulle pensionstillägget gå igenom är det bara en delseger för Tantpatrullen. Pensionssystemet behöver fortfarande förändras i grunden, konstaterar Marianne Eriksson, som varit med sedan starten och delar ut flygblad till förbipasserande. Där står bland annat:
”Även äldre kvinnor måste ha möjlighet att inte bara överleva utan också leva!”
Läs även:
2022-02-08 | Förslag för jämställda livsinkomster ändrar inget
2021-11-19 | Stor andel män obekymrade om ekonomisk ojämställdhet
2021-09-17 | Ny kampanj för jämställda pensioner
2021-06-01 | Pensionssystemet felkonstruerat – hög tid för väljarrevolt