Nyheter

USA öppnar för könsneutrala pass

Dana Zzyyms pass 27 oktober 2021.

USA kommer att ge sina medborgare möjlighet att välja ett könsneutralt pass. Beslutet beskrivs som en markering från den amerikanska regeringen att visa sitt stöd till  transpersoner i en tid då en våg av beslut och regler i flera delstater har gått i motsatt riktning.

Amerikanska medborgare kommer att kunna fylla i ett X för sitt kön i sina passansökningar och ansökningar för socialförsäkring från den 11 april i år.

Redan i juni förra året gick utrikesdepartementet ut med att amerikanska medborgare kunde välja sitt kön i ansökningar utan att behöva lämna in medicinsk dokumentation. I oktober utfärdades det första amerikanska passet med ett ”X” som könsmarkör, vilket ska ge ett alternativ till icke-binära, intersexuella och könsavvikande personer som inte identifierar sig som man eller kvinna när de ansöker om resedokument.

– Med start den 11 april kommer amerikanska medborgare att kunna välja X som könsmarkör på sina passansökningar och samma valmöjlighet kommer att finnas tillgänglig även för andra typer av ansökningar nästa år, sade utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande i samband med Trans day of visibility den 31 mars.

USA:s särskilda diplomatiska sändebud för hbtq-rättigheter, Jessica Stern, välkomnar beslutet och kallar det ”ett betydelsefullt steg” att lägga till en X-könsmarkör i amerikanska pass. Redan i höst ska samma sak gälla för socialförsäkringskort utan krav på särskild medicinsk dokumentation. Dessa kort innehåller idag ingen könsmarkering alls.

– Tillägget av en tredje könsmarkör är ett steg framåt för USA mot att säkerställa att våra administrativa system tar hänsyn till mångfalden av könsidentiteter, könsuttryck och könsegenskaper bland amerikanska medborgare, sade Jessica Stern vid en presskonferens den 31 mars.

Samtidigt underströk hon att den nya könsmarkören inte medför några nya rättigheter, utan att förändringen är ett erkännande av passinnehavarens sanna identitet.

1,2 miljoner amerikaner identifierar sig som ickebinära, enligt forskningsinstitutet Williams institute vid UCLA School of law. Många av dem har inte kunnat skaffa id-nummer som exakt återspeglar vem de är på grund av lagar som skiljer sig åt mellan olika stater. Fjorton stater kräver till exempel bevis på genital kirurgi för att uppdatera könsmarkören på ett födelsebevis.

Den amerikanska regeringens beslut har föregåtts av en lång juridisk kamp. 2015 stämde Dana Zzyym från Colorado det amerikanska utrikesdepartementet för att ha nekats pass då hen hade vägrat fylla i man eller kvinna på sin ansökan. Enligt domstolsdokument hade Zzyym skrivit intersex ovanför de två rutorna för könen man och kvinna. 

Enligt NBC news bekräftar hbtq-organisationen Lambda legal, som representerade Zzyym, att hen var den första att ta emot ett könsneutralt pass i USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV