Evenemang

Wikipedialäger för kvinnor och ickebinära

Bild från Wikipedialägret i Molkom 2018.

ANMÄLAN 7 APRIL, 25-30 JULI, MOLKOM

Är du kvinna eller ickebinär och vill lära dig mer om att skriva på Wikipedia? Välkommen på läger i sommar!

I år kan vi äntligen köra ett wikipedialäger igen! Wikimedia Sverige erbjuder stipendium till tolv personer för en trivsam sommarvistelse under sex dagar, sista veckan i juli. Under lägret kommer du att få lära dig hur du bidrar till Wikipedia och andra Wikimedia-plattformar under ledning av tre kvinnliga lägerledare. Under veckan får du helpension i enkelrum på Molkoms folkhögskola och möjligheten att träffa andra wikipediaintresserade. Vid behov finns även möjligheten att söka reseersättning för resan till och från lägret med buss eller tåg.
Vi vänder oss till dig som nosat på Wikipedia men behöver mer draghjälp för att komma igång eller till dig som har hyfsad datorvana och vill lära dig hur Wikipedia fungerar. Det viktiga är att du är nyfiken och har vilja att hjälpa till. Inbjudan att ansöka riktar sig till alla som identifierar sig som kvinna eller ickebinär. 

Ta chansen att utbyta erfarenheter och träffa andra med samma intresse!

Datum: 25–30 juli

Ansök om att få en plats på lägret senast 7 april!
Ansökningsgsformulär

Besked om du blivit antagen eller inte lämnas senast 30 april.

OBS! På grund av astma och allergi så kommer lägret att vara rökfritt.

Mejla [email protected] för mer information.

Här kan du läsa om tidigare läger.


Bakgrund
Wikipedia är en av världens mest besökta webbplatser med omkring 770 miljoner sidvisningar per dag. Wikipedias mål är att ge världen fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. För att kunna göra det behöver alla bidra.
Mätningar har visat att bara mellan 9 och 23 procent av alla som bidrar till Wikipedia är kvinnor. Det underskottet påverkar innehållet i Wikipedia. Bristen på mångfald bland de som skriver artiklar gör att ämnesområdena som täcks på Wikipedia kan bli ofrivilligt homogena. 

Inom vissa områden saknas artiklar om kvinnor som borde ha artikel, och artiklar som främst intresserar kvinnor är kortare än dem som främst intresserar män. Underskottet kan även styra ordval, tolkningar och vad som behandlas i ämnet. Även om de flesta som skriver artiklar på Wikipedia gör det med ett stort engagemang och med en vilja att skriva på ett encyklopediskt sätt så kommer den massiva underrepresentationen av kvinnor göra att artiklarna skrivs ur ett visst perspektiv.

Wikimedia Sverige har inlett flera initiativ för att uppmuntra en större mångfald bland skribenterna. Föreningen har anordnat olika evenemang i flera städer, inklusive veckovisa skrivstugor i Göteborg på temat litteratur. Arrangemangen är både uppskattade och effektiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV