Nyheter

Franska feminister inför valet: ”Lyssna noga på oss”

Feminist- och kvinnorättsorganisationer inviger ”Jämställdhetståget” som turnerar runt Frankrike med kampanjen #EcoutezNousBien.

118 miljarder euro. Det är notan för den patriarkala kulturen i Frankrike, enligt beräkningar av ett nytt franskt institut för genus och statistik. Siffran har tagits fram i samarbete mellan institutet och kvinnostiftelsen Fondation des femmes för att lyfta jämställdhetsfrågan inför presidentvalet.

Ecoutez nous bien betyder ”Lyssna noga på oss”. Med den parollen har Fondation des femmes lanserat en feministisk kampanj och namninsamling där presidentkandidaterna uppmanas att minska kostnaderna för ”manligheten”. I en ”akutplan för jämställdhet” presenteras tio åtgärder att genomföra under de första 100 dagarna av den kommande mandatperioden.

Genus- och statistikinstitutet grundades av Ginevra Bersani, som forskar om generation Z och driver ett konsultbolag som sätter studerande i arbete, samt Lucile Peytavin, författare till boken Manlighetens kostnad, vad Frankrike kunde spara om män betedde sig som kvinnor. Boken publicerades för ett år sedan och Fondation des femmes anlitade institutet för att få en uppdaterad beräkning av ojämställdhetens totala kostnad inför valet, rapporterar Les nouvelles news.

Av de 118 miljarder euro som notan landar på är 3,6 miljarder kopplade till våld i nära relationer, med hänvisning till den så kallade Psytel-rapporten som togs fram på uppdrag av den dåvarande, socialdemokratiska regeringen, 2012.

89,3 miljarder kopplas till mäns överrepresentation i antisocialt beteende, såsom mord, våldtäkter, brottslighet och trafikfarligt beteende. 84 procent av dödsolyckorna på Frankrikes vägar orsakas av män, 96 procent av de intagna på landets fängelser är män, vilka också utgör 83 procent av de som polisen förhör, misstänkta för brott.

Vidare sätts 22,15 miljarder i samband med ekonomisk ojämlikhet, med stöd av siffror från den internationella arbetsorganisationen, ILO. Att jämna ut sysselsättningsgraden mellan kvinnor och män skulle enligt ILO ge Frankrike en besparing på 5,53 miljarder euro per år.

Ytterligare 3,6 miljarder euro är relaterade till hälsa, en siffra som enligt genus- och statistikinstitutet behöver förfinas. Detta då könsstereotyper får skadliga konsekvenser både inom medicinsk forskning och patientvård, men ännu finns ingen studie som räknat på kostnaderna. Däremot ingår studier om hur ojämnt fördelade kostnader för exempelvis preventivmedel och skönhetsprodukter är mellan män och kvinnor. Också detta ett resultat av skadliga könsstereotyper.

– Om ojämlikhet har en kostnad för samhället, betalar kvinnor också priset som individer, säger Lucile Peytavin till Les nouvelles news.

Peytavin hänvisar även till Lucile Quillets bok Priset att betala: vad heteroparet kostar kvinnor. Den handlar om hur män i heterosexuella parförhållanden blir rikare medan kvinnorna blir fattigare. Quillets slutsats är att medan kvinnor lägger tid på gratis arbete som gynnar samhället och på det förlorar inkomst, karriärmöjligheter och kapital, blir män både rikare och kostar samhället mycket mer.

Med kampanjen #EcoutezNousBien vill Fondation des femmes sätta ojämställdheten i fokus för valrörelsen. Som ett led i kampanjen invigdes Train pour l’égalité (jämställdhetståget) den 26 februari. Initiativet samlar feminist- och kvinnorättsorganisationer över hela landet som arbetar för att feministernas röster ska bli lyssnade till.

Presidentval hålls den 10 april, och om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna genomförs en andra valomgång den 24 april.

Läs även:

2022-03-24 | Uppförsbacke för splittrad fransk vänster

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV