Evenemang

Regnbågsfamiljernas dag

SÖNDAG 8 MAJ, BORÅS

KOM OCH FIRA REGNBÅGSFAMILJERNAS DAG MED OSS PÅ RFSL SJUHÄRAD!

Regnbågsfamiljernas dag firas nationellt av RFSL sedan 2019, för att synliggöra hbtqi+ personer och deras familjer!

I år firar vi denna dagen den 8e Maj klockan 11:00-14:00, hos oss på Magasinsgatan 1 i Borås. Alla är varmt välkomna, och ta med den eller de personer som är familj för just dig. Vi bjuder på grillad lunch och även en kopp kaffe eller té efter det. Vi hoppas på fint vårväder så vi kan äta ute i solen, men har annars gott om plats i våra nyrenoverade lokaler, där vi även kommer att ha fiskedamm för alla barn, böcker för högläsning, pysselbord med mera. Vårt mål med denna dagen är att få fira alla fina Regnbågsfamiljer på ett tryggt, kul och avslappnat sätt, tillsammans med er. Vi tror och hoppas på många fina samtal och nya bekantskaper.

Vill ni äta lunch med oss så skicka ett mail så vi vet hur mycket mat som behöver köpas in. Maten vi bjuder på är vegansk, men vid annan specialkost, maila oss om det också på [email protected].

Vi hoppas att ni och er familj vill vara med och fira denna dagen med oss! ♡

Motsvarigheten till Regnbågsfamiljernas dag firas på flera håll i världen. Internationellt kallas dagen för International Family Equality Day, IFED och infaller första Söndagen i Maj varje år. I år firar vi denna dagen den 8 maj hos oss.

Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Normerna för hur en familj förväntas se ut är starka även i dagens samhälle, med få exempel på andra familjer än just den heterosexuella kärnfamiljen i exempelvis utbudet av barnprogram på TV, barnböcker och annan barnkultur. Kanske är ens barn dessutom det enda barnet i klassen, skolan eller förskolegruppen som har en ensamstående förälder, fler föräldrar än två, två pappor, en eller flera föräldrar med transerfarenhet eller två mammor.
Att ha förebilder, kunna dela erfarenheter samt spegla sig i andra som har en familj som liknar ens egen kan vara otroligt viktigt både för barn och vuxna i en regnbågsfamilj. Just för att man ofta har färre personer att spegla sig i eller dela erfarenheter med än vad barn och vuxna har i familjer som mer liknar normen. Det kan också vara tröttsamt och tärande att ständigt, på ett eller annat sätt, behöva förhålla sig till samhällets föreställningar och förväntningar.

Regnbågsfamiljernas dag är en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som gått före oss och kämpat för de rättigheter och den lagstiftning vi har idag. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.
Trots att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020 har en stor andel barn som växer upp i regnbågsfamiljer fortfarande inte rätt till sina föräldrar, vilket är en viktig princip och rättighet i konventionen. Gifta par som får barn behandlas fortfarande olika beroende på om de är samkönade eller olikkönade och beroende på om någon i paret ändrat juridiskt kön eller inte. Vi behöver en modernare lagstiftning som skapar trygghet för barn oavsett hur deras familj ser ut. Att ha bristande skydd i lagen kan omöjligt vara förenligt med principen om barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet.

Evenemang söndag 8 maj kl. 11:00 – 14:00 i Borås anordnat av RFSL Sjuhärad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV