Debatt

Fri konst mot Putins avskyvärda angreppskrig

Vid Länsteatrarna i Sveriges vårmöte  i Skellefteå den 6-8 april 2022 enades medlemsteatrarna om ett gemensamt uttalande.

Att utplåna ett lands kultur är strategisk förödmjukelse mot människorna och samhället. Det är också ett bevis för att den fria kulturen uppfattas som ett hot mot en auktoritär politisk ledning – den måste tystas eller styras. Det skriver landets länsteatrar som samlades i Skellefteå i helgen.

Länsteatrarna i Sverige, samlade till Vårmöte i Skellefteå, tar tydligt avstånd från Rysslands oprovocerade angrepp på ett fredligt land som Ukraina – och dess befolkning. Våra tankar går till alla civila och till de konstnärer och kulturarbetare som vågar dröja kvar i landet, men också de som tvingats på flykt.

Knappt har vi vågat lämna tanken på Corona i världen, så blir året 2022, som skulle vara öppenhetens och trygghetens år, ett krigets år i Europa.
I krig är alltid civilbefolkningen förlorarna och våra tankar går till alla de ukrainska invånare som nu är lämnade i krig och förstörelse.

Samtidigt meddelar FN att över 10 miljoner ukrainare är på flykt från redan raserade hem och byar. Människooffren är det värsta. I Ukraina pågår också ett förintande av kulturarv, kulturyttringar och demokrati. Bomberna och förödelsen av teatern i Mariupol är bara ett exempel. Regimen i Ryssland skyr inga medel för att utplåna bostadsområden och kulturbyggnader.
Kriget är också ett hot mot yttrandefriheten. Med desinformation och rena lögner försöker angriparen dölja uppenbara sanningar

Samtidigt synliggörs kulturens kraft i bilder från sönderbombade städer i Ukraina, där kulturarbetare ändå orkar framföra musikstycken mitt i förödelsen, eller spela teater i tunnelbanornas skydd för att ge en strimma hopp till de barn som nu lever mitt i ett krig.

Att utplåna ett lands kultur är strategisk förödmjukelse mot människorna och samhället. Det är också ett bevis för att den fria kulturen uppfattas som ett hot mot en auktoritär politisk ledning – den måste tystas eller styras.

Vi själva lever i ett land, där våra länsteatrar kan spela den repertoar de själva väljer, där våra regissörer, koreografer, teaterchefer, skådespelare, dansare, producenter och alla andra är fria i tanken och ordet. Vi är väl medvetna om de underliggande hot som olika mörka krafter utgör mot fri kultur även i vårt land.

Vi fortsätter envetet att spela våra föreställningar i ett fritt land, med våra vänner i Ukraina och de som är på flykt i tankarna.
Vi gör det som ett bevis på vårt starka avståndstagande mot Putins diktatur och hans avskyvärda övergrepp och krig mot ett fredligt land och folk.

Uttalande taget på LTSs vårmöte, Skellefteå 2022-04-08

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV