Nyheter

Första maj med välfärdstrevare inför valet

Välfärden stod i fokus när de rödrosa partiledarna första maj-talade, med nya löften inför höstens val om såväl höjd a-kassa som höjda pensioner och högre löner i offentlig sektor.

Permanentning av under pandemin tillfälligt höjd a-kassa lovade statsminister och Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson i sitt första maj-tal.

–  Under för lång tid fick tryggheten för hårt arbetande människor stå tillbaka. Men vi socialdemokrater vet att samhället är som starkast när vi möter utmaningar tillsammans. En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb och inte hamna i fattigdom. Vårt Sverige kan bättre.

FOTO: Stina Stjernkvist/TT
FOTO: Stina Stjernkvist/TT

Nooshi Dadgostar talade inför en rekordpublik på 25 000 i Kungsträdgården. Hon lovade att inte stanna vid garantitillägget när det gäller pensionerna, utan gå vidare med krav på ytterligare höjningar för alla pensionärer nästa mandatperiod.

– Ingen styr på våra mandat efter höstens val utan att Sveriges pensionärer får det bättre.

I Göteborg fokuserade Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi på välfärdsarbetarna ”som inte kan jobba hemifrån utan måste vara på plats även när det innebär risker för deras hälsa” i sitt tal.

Och i Stockholm valde Fi att manifestera i Rinkeby där ”de stora inkomstskillnaderna finns”, istället för på Södermalm som tidigare år.

– Vi driver på för höjda löner för undersköterskor och barnskötare och andra med låga löner. Främst kvinnor som jobbar i välfärden, så jag skulle absolut vilja kalla oss ett arbetarparti, säger Lisa Palm till tidningen Syre.

Fi:s nyligen avgångna partiledare Farida Al-Abani och inbjudna talaren Fatuma Mohamed samtalade om kvinnors livsvillkor och hälsa på Rinkeby torg
Fi:s nyligen avgångna partiledare Farida Al-Abani och inbjudna talaren Fatuma Mohamed samtalade om kvinnors livsvillkor och hälsa på Rinkeby torg. FOTO: Feministiskt initiativ
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV