Femperspodden

#1 Födelsedagskalas med ny Femperspodd

Fempers nyheter kopplar upp och firar ett år med att starta ny podd. I första avsnittet samlar Sagal Hussein Omar redaktionen för ett samtal om dagsläget, hjärtefrågor, utmaningar  – och när det slog till – det feministiska perspektivet.

I veckan fyllde Fempers nyheter ett år. En nära-döden-upplevelse, beskriver chefredaktör Anna-Klara Bratt tiden som föregick att tidigare Feministiskt perspektiv lades ner en fredag, men återuppstod fyra dagar senare i nytt format, med nytt namn, ny webb, magasin och från och med nu – med podd.

– Som med alla nära döden upplevelser så är ju glädjen över att faktiskt ha överlevt fantastisk, säger hon i sonens gaming-lurar via länk från Stockholm.
– Och allt har ju blivit bättre!

Nya Femperspodden rattas av audionörden och radiojournalisten Sagal Hussein Omar som sedan flera år bor i Köpenhamn. I en längre intervju med Jenny Rönngren beskriver hon podden så här:

– Känslan ska vara ibland sur, ibland söt, det ska kännas som en kaffepaus du inte vill missa i den feministiska världen.

Femperspodden kommer från och med nu på torsdagar. I pipeline ligger bland annat inslag om yttrandefrihet och abortfrågan i USA.

Christin Sandberg, reporter, sitter i Italien, men har bäst ljud och mest koll på fredagens nummer. Dessutom har hon tänkt igenom varför det behövs ett feministiskt perspektiv på nyheter 2022 – om inte mer än tidigare så lika mycket som någonsin:

– Kvinnor, halva världens befolkning, minoritetsgrupper och män påverkas olika av olika saker, som krig eller politik om du så vill. Det behövs ju ett kritiskt feministiskt perspektiv som, hoppas man ju, kan bidra till att förändra de här maktstrukturerna.

Jenny Rönngren, mångårig redaktionschef och medgrundare till tidigare Feministiskt perspektiv får tänka en stund på vad som varit den största utmaningen med att bedriva feministisk journalistik:

– Ja, du… Att prioritera! Det går ju att lägga ett feministiskt perspektiv på precis allting. Vi har hela tiden haft högre ambitioner än det har funnits resurser.

Och så får vi veta varför hon inte tyckte det var en bra idé att heta Feministiskt perspektiv.

Du kan lyssna på Femperspodden i spelaren ovan om du läser i mobil- eller webbversionen. Använder du appen kan du lyssna här. Du hittar oss också där poddar finns.