Evenemang

På flykt – att fly som HBTQ+person

ONSDAG 25 MAJ, LUND+ONLINE

Hur skiljer det sig att befinna sig på flykt som HBTQ+person, i jämförelse med andra flyktingar? Vilka fördomar och vilket våld riskerar en att möta på vägen, och vilka specifika faror finns det när en når det land dit en flytt? Vilka risker finns det med att uppge sin HBTQ+identitet i asylansökan, och vad kan konsekvenserna bli om en låter bli?
Under prideveckan bjuder Kvinnojouren Lund in till ett lunchsamtal om situationen för HBTQ+flyktingar i världen och i Sverige. I samtalet deltar Aino Gröndahl från RFSL och Joakim Lundqvist från Folkets Juristbyrå. Samtalet leds av Annelie Danielsson från Kvinnojouren Lund.
Under samtalet kommer vi också att beröra frågor som hur rasism och nationalistiska vindar spelar roll för queera personer på flykt, vilka utmaningar vi står inför i framtiden och vad civilsamhället, myndigheter och politiker kan göra för att för att förbättra bemötandet och försäkra HBTQ+flyktingars mänskliga rättigheter.
Vi avslutar samtalet med en frågestund. Samtalet är live och ingen föranmälan krävs.

Om gästerna:
Joakim Lundqvist, Folkets Juristbyrå
Joakim är jurist vid Folkets Juristbyrå, Sveriges första juristbyrå med fokus på HBTQI-personer. Han arbetar med att biträda asylsökande HBTQI-personer.

Aino Gröndahl, RFSL
Aino Gröndahl arbetar som asylrättsjurist sedan 10 år, och har specialiserat sig på hbtqi-asylärenden. I slutet av 2020 publicerade RFSL hennes rättsutredning Avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden, som granskar över 2 000 beslut och domar i hbtqi-asylärenden. Den visade bl.a. att migrationsmyndigheternas avslagsmotiveringar ofta är otillåtna, och att hbtqi-personer med rätt till skydd istället utvisas till länder där de riskerar förföljelse, tortyr och dödsstraff.
RFSL har arbetat med asyl och migration sedan 70-talet, och har ett omfattande politiskt, juridiskt och socialt arbete för hbtqi-asylsökande, flyktingar och papperslösa.

På flykt – att fly som HBTQ+person
ONSDAG 25 MAJ
KL. 12:00–12:45
ONLINE via Facebook live
Evenemang av Kvinnojouren Lund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV