Intervju

Mandy Rich om EM-låten för fotboll, folk och fest

Mandy Rich.

Rapparen Mandy Rich är aktuell med en EM-låt inför sommarens fotbolls-EM i England. Med låten vill Mandy binda samman alla, både fotbollsälskare och de som mest gillar gemenskapen. Moa Svan har träffat henne.

Det är fullt upp för Mandy Rich. Dagen före låtsläppet stämplar Mandy ut från jobbet som personlig assistent för att svida om inför fotografering och filmning till nya låten.

– Det är så mycket nu. Jag har haft idéerna länge till hur jag vill att det ska se ut i musikvideon. Men allt föll på plats igår, säger hon.

Låten är en blandning av klassisk skrål-sång, trall-vänlig refräng och en tung tuggande vers. Den är inspirerad av de klassiska fotbollslåtarna. GES dänga ”När vi gräver guld i USA”, Markoolios ”In med bollen i mål” eller ”Vi ska till VM” med Magnus Uggla är några av Mandys favoriter, men nu kliver Mandy alltså själv ut på den svenska fotbollsmusik-planen.

– Jag har lyssnat på allt under alla år. Så fort det har varit mästerskap. Jag är ingen typisk fotbollstjej över huvud taget. För mig är det inte sporten i sig som är viktig utan allt runtomkring, säger Mandy Rich.

Med låten vill Mandy binda samman alla, både fotbollsälskare och de som mest gillar gemenskapen. Samtidigt är låten också en hyllning till det blågula.

– Man gillar ju Sverige och landslaget, men inte allsvenskan. Det är större. Det betyder ju mer. Det är det här att man ska försvara sitt land. Nu är jag stolt svensk. Heja Sverige. Stämningen dör ju inte även om man åker ur, säger hon.

Mandy tycker också att det är viktigt att vara inkluderande när man pratar om svenskhet.

– Diskussionen, vad är svenskt, vem är svensk finns ju. Den låten jag gör inkluderar alla. Alla som bor i landet är svenskar. Om man har uppehållstillstånd eller inte, det spelar ingen roll. Vi är alla en och samma, säger hon.

”Alla mot en (svenska fans anthem)” med Mandy Rich, släpptes den 6 maj. Sommarens fotbolls-EM spelas i England under juli månad. Sverige spelar sin första match 9 juli mot Nederländerna.