Evenemang

Workshop i kritisk vithet med Luie Romero Larsson

TISDAG 31 MAJ, ONLINE

Webbinarieserie: Social rättvisa och inkludering i omställning – Workshop i kritisk vithet med Luie Romero Larsson

Luie Romero Larsson är en aktivist, poet och utbildare som fokuserar på dekolonial feminism, dekolonial kärlek, antirasism och intersektionalitet. För tillfället arbetar den för att skapa medvetenhet kring vit skörhet och kritisk vithet. Den har en bakgrund av många års aktivism och ideellt arbete. Luie har även en bakgrund i att studera feministisk historia och feministisk filosofi vid Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Workshop i kritisk vithet:
Workshopen startas med kunskapsutjämning.
Rasism och koloniala arv är högst närvarande i det svenska civilsamhället. Personer som har erfarenhet av strukturell rasism utsätts för mikroaggressioner samt fysiska och psykiska övergrepp. De är hårt utsatta överallt i civilsamhället eftersom rasism letar sig in i alla instanser.

Vi kommer dekonstruera begrepp som “vit skörhet”, “vit skuld” och “vit tystnad”; vad innebär de? Vilka känslor skapar de? Min övertygelse är att en kan lära sig var dessa känslor kommer från och hur en kan hantera dem.
När vi pratar om det som känslor kan vi jämföra det med svartsjuka. Vad gör jag för att inte bli svartsjuk? Hur gör jag när jag blir det?
Arbetet med svartsjuka är färskvara, likaså antirasism.

Att göra antirasism är att öva kroppen för situationer som kan uppstå i ditt vardagsliv. Vi kommer lägga mycket tid på att göra aktiva antirasistiska handlingar och i workshopens avslutande del kommer du presenteras inför tre olika situationer. Där kommer du praktiskt få använda dig av din nyförvärvade antirasistiska kunskap.

Datum: Tisdag 31 maj
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online via gratisverktyget Zoom
OBS! Föranmälan krävs och görs här.

Kostnad: Gratis

Mer om webbinarieserien:
Hur gör vi social rättvisa och inkludering till en självklar del av Omställningsrörelsen? Under fem tillfällen i vår får du möjlighet att möta inspirerande gäster som delar med sig av gedigna kunskaper och erfarenheter.

Övriga datum är:
29 mars Samtal med Soraya Post om situationen för romer i Sverige
3 maj Samtal med Carolina Castillo om lokalt engagemang och deltagande som verktyg för demokrati
Samtalet med Bilan Osman om afrofobi i Sverige idag är flyttat, nytt datum kommer!

Webbinarieserien genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV