Evenemang

Det kämpande Malmö – Kampen för kvinnors rösträtt i Malmö

ONSDAG 18 MAJ, MALMÖ

Den 18e maj får du ännu en gång tillfälle att delta i vår promenadsamtalsserie Det kämpande Malmö blir »Kampen för kvinnors rösträtt i Malmö«. Samtalsserien är ett samarbete mellan Arbetarrörelsens arkiv, Fronesis och Institutet för studier i Malmös historia och detta är den andra av tre onsdagskvällar i maj som vi kommer att lyssna på föreläsningar ute i det fria, runt om Möllevången i Malmö.

Införandet av allmän och lika rösträtt har de senaste åren firats genom en rad jubileumsaktiviteter. Genom utställningar, böcker och TV-program har den kvinnliga rösträttsrörelsens ledare uppmärksammats. Hur såg kampen för kvinnlig rösträtt ut i Malmö? Vilka förde den och med vilka medel? Var samlades man för att kräva ett likvärdigt politiskt medborgarskap? Under den här vandringsföreläsningen stannar vi vid platser som ger anledning att diskutera socialdemokratiska kvinnors skilda ställningstaganden när det gäller strategin i rösträttsfrågan och hur Malmös Förening för Kvinnans Politiska Rösträtt arbetade. Vi kommer också att återbesöka platsen för ett stort protestmöte våren 1918, då ett förslag om rösträttsreform ännu en gång hade fallit i riksdagens första kammare.

Om detta, och mycket mer, kommer vi få höra från Malin Arvidsson som är historiker vid Linköpings universitet.

Vi går tillsammans från Möllevångstorget och tar en runtom Möllevången medan vi samtalar om kampens platser.

PLATS: Samling vid statyn på Möllevångstorget
TID: 18.00

Alla samtalen är gratis och öppna för alla. Vi kommer att använda högtalare, så även den som hör sämre kommer kunna delta. Promenaderna kommer att ske i maklig takt, så också den som tar sig fram på annat vis än med kvicka ben kommer att kunna delta.

Evenemang onsdag 18 maj kl. 18:00 på Möllevångstorget i Malmö och anordnat av Fronesis och Institutet för studier i Malmös historia. Arrangemangen presenteras i samarbete med Arbetarnas bildningsförbund.