Nyheter

Kvinnor utmanar stelnad demokrati i Australiens val

Teals kallas de oberoende kvinnor som utmanar de etablerade politikerna när Australien går till val på lördagen.

På lördag går Australien till val. En grupp oberoende kvinnor utmanar nu de gråhåriga männen vid makten. De vill återuppliva den australiensiska demokratin, sätta stopp för sexism och korruption och samtidigt bidra till ett snällare samhälle.

Runt 25 kandidater, varav de flesta framgångsrika kvinnor, har rekryterats av en medborgerlig rörelse – en rörelse som vill se mer pragmatism i politiken och göra upp med korruption, högerpopulism och misogyni. Kandidaterna kallas teals, kopplat till den färg mellan grönt och blått som flera av dem – men inte alla – använder i sina kampanjer.

Tanken är att kandidaterna, många av dem nya i politiken, ska bidra till att föryngra och återuppliva demokratin i landet och de beskrivs vilja se mer pragmatism i politiken. Faktum är att de tros kunna skaka om den gamla maktbalansen rejält i det federala parlamentet efter lördagens val.

Saknar klimatpolitik

Just nu är det enligt opinionsundersökningarna jämt mellan sittande premiärminister Scott Morrison från konservativa Liberal party och Anthony Albaneses Labour party inför lördagens val.

Scott Morrison har varnat för ”kaos” om de löst organiserade oberoende kandidaterna lyckas vinna platser i parlamentet. Detta eftersom teals-kvinnorna då kan komma att avgöra vem som blir premiärminister.

Med de oberoende kandidaterna vill den medborgerliga rörelsen som formats bara under de senate åren se att Australien förflyttar sin politik från höger mot mitten och fokuserar på lösningar för att göra något åt klimatförändringarna, integritet och värden såsom snällhet och att bry sig om sina medmänniskor.

Premiärministern Scott Morrison har trots historiska extrema bränder förra året inte brytt sig om klimatförändringarna och att driva politik för att motverka dem. Tvärtom har han fortsatt förespråkat en politik som driver på den fossila bränsleindustrin. Australien är i dag världens tredje största exportör av fossila bränslen, kol, gas och olja och det finns ingen politik för att ändra på det.

Stark förankring

Det kan bli intressanta och heta diskussioner om Morrison och/eller Albanese efter valet på lördag tvingas till förhandlingar med de ”oberoende yrkesarbetande mödrarna som kräver verklig förändring och samtidigt backas upp av mobiliserade väljare”, skriver New York times. Många av de oberoende kandidaterna har stark lokal förankring.

De politiska partierna i Australien är relativt stängda och det finns ingen transparens i hur pengarna används. Dessutom är partilojalitet viktigt. Det har gjort det svårt för nya unga politiker att slå sig fram genom att profilera sig i specifika sakfrågor inte minst. Och det finns därför en stor efterfrågan på kandidater som står för något annat än de etablerade partierna.

Det som skiljer de här oberoende teals-kvinnorna från mindre partier som De gröna eller ytterhögerpartier är att de är mer fokuserade på hur man kan förbättra den politiska representationen snarare än att kanalisera frustration.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV