Krönika

Skönhetsfilter på sociala medier inte så subtila 

Slätare hud och fylligare läppar – i en värld där alla ser perfekta ut. Fempers nyheters Sagal Hussein Omar om vad ouppnåeliga ideal och skönhetsfilter säger om oss idag och i framtiden.

Från det ena till det andra, för visst har vi tittat i spegeln mycket på sistone. Det vill säga kameran på våra telefoner, när vi sitter i Zoommöte med kollegor eller på Facetime. Något har hänt med vår självbild när våra liv sakta men säkert övergått till våra skärmar.

Jag har märkt att människor har blivit särskilt medvetna om sina ansikten. Detta märks inte minst på Instagram och Snapchat där många använder skönhetsfilter för att redigera sina läppar, ögon, näsan, jämna ut huden, ändrar på käklinjen och kindben.

...på mina sociala medier kan jag se att allt fler använder filter, speciellt de som är i min ålder runt 40 år ålder och faktiskt inte yngre personer.

Skönhetsfilter på sociala medier är inget nytt, men de har utvecklats från fåniga hattar och hundvalpsöron till mer subtila, ibland inte så subtila, försköningseffekter som kanske inte är omedelbart uppenbara för andra användare. Jag vet inte om ni har lagt märke till det, men på mina sociala medier kan jag se att allt fler använder filter, speciellt de som är i min ålder runt 40 år ålder och faktiskt inte yngre personer.

Om du frågar mig så har skönhetsfilter fått en sådan kraftfull närvaro på sociala medier att människor skapar två versioner av sig själva. Den som är i verkligheten med mörka ringar under ögonen och så fantasi-jaget som uppfyller alla deras förväntningar på sitt utseende.

Hur jag skulle se ut om jag sov bättre på en hästensäng, hade mer pengar, tillgång till dyra skönhetsprodukter och semester minst varannan månad.

Men vad säger att detta om samhällets skönhetsstandard? Och hur blir det i framtiden när allt fler av oss sitter framför datorn ute i Metaversen? Det senaste året har fler och fler 3D-animatörer som skapar digitalt smink dykt upp, många av dem är kvinnor.

Jag är helt säker på att ansikten kommer att vara lika viktiga i metaversen som i verkligheten.

Och det är här jag äntligen förstår och hittar det kreativa med filter. Även om digitalt smink kan vara filter som lägger till ögonfransar och frostiga läppar, så är det allt fler som animerar smink som inte finns i vår fysiska verklighet, som till exempel en animerad regnbågsskimrande sjöhäst som dyker upp i ditt ansikte eller fiskar som flyter runt i dina ögon.

Jag är helt säker på att ansikten kommer att vara lika viktiga i metaversen som i verkligheten. Det är en stor och viktig del av vår identitet, det är trots allt så du känner igen människor.

Om några år kommer vi alla ändå fråga oss själva – vad är verklighet? Att det faktiskt känns idiotiskt att kritisera människor som använder skönhetsfilter. Jag hoppas bara att utvecklingen går åt ett mer kreativt håll och nya sätt att experimentera med smink som går bortom perfekt näsa, stora läppar och slät hud.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV