Debatt

Historiskt presidentval i Colombia

Jaime Gómez.

”Colombias folk behöver en ny berättelse för att kunna leva utan rädsla att bli mördad, inte ha mat på bordet eller tak över huvudet”, skriver Jaime Gómez (Fi) och välkomnar den dekoloniala feministiska ledaren Francia Márquez agenda i söndagens presidentval. 

“Tills värdighet blir en vana!” Så lyder en fras som kandidaten till Colombias vicepresidentskap, Francia Márquez, ständigt upprepar i intervjuer, debatter och tal på offentliga torg. Det är dock  mer än en slogan. Det är en vision som menar att värdighet i Colombia är något som inte kan tas för givet. Det är en uppmaning att uppnå värdighet. Det är ett mål att kämpa för dag för dag.

Byggandet av värdighet innebär ett byggande av demokrati. Byggandet av demokrati innebär i sin tur jämställdhet, jämlikhet och rättvisa.
Med tanke på den kritiska tid Colombia går igenom så förtjänar det colombianska folket en reflektion över orsakerna som ligger bakom. Det är inte en mindre detalj att eliten har styrt Colombia under de senaste 200 åren. Under denna tid har de gränslöst exploaterat naturen till den grad att vi idag ser hur gruvdrift förgiftar floder som korsar samhällen. 

Utvinningen av fossila bränslen används för att bearbeta material som bidrar till de klimatförändringar som idag hotar planetens liv. Respekten för de colombianska invånarnas ekonomiska, politiska och sociala rättigheter garanteras inte och ses fortfarande som en avlägsen dröm. 

Faktum är att 6 402 civila mördats av statens vapen, vilket är en påminnelse om Uribe-regeringens så kallade ”demokratiska säkerhetspolitik”, som genomförts under de senaste 20 åren av en elit som endast bryr sig om att garantera sina ekonomiska intressen. 

Den colombianska eliten, med sin våldsamma, antidemokratiska, rasistiska och patriarkala karaktär, har bidragit på ett avgörande sätt till att nästan tre kvinnor mördas dagligen i Colombia, en brott som kallas feminicid.

Francia Márquez är en dekolonial feministisk ledare samt miljö- och människorättsaktivist, som i åratal har kämpat för afrocolombianers rättigheter, naturens rättigheter, jämställdhet och jämlikhet.

Jag välkomnar med glädje Francias kandidatur till vicepresidentskapet för ”Pacto histórico” (den Historiska pakten) tillsammans med Gustavo Petro för presidentskapet. Jag är säker på att den valplattform som Pacto histórico har för en eventuell regering kommer att leda Colombia på en fredsväg.

Valplattformen innehåller åtgärder för att bekämpa klimatförändringar, bygga en politik som garanterar mänsklig säkerhet, garantera urfolks rättigheter, genomföra fredsavtalet mellan den colombianska staten och FARC-EP, samt minska ojämställdhet och de stora sociala och ekonomiska klyftorna. Detta med hjälp av ett jämställdhetsministerium som Francia Márquez är tänkt att leda. Allt detta kommer att möjliggöra att värdighet blir en vana. 

Verkligheten kommer att visa oss att ”les nadies” (the nobodies/de obetydliga), en term som Francia lånar från Eduardo Galeano för att referera till de historiskt uteslutna, kommer att inta den ledande roll som denna historiska förändring kräver i Colombia. Förändringar kommer äntligen att tillåta ”les nadies” att gå från motstånd till makt.

Jag önskar Pacto histórico lycka till med söndagens valresultat. Colombias folk behöver en ny berättelse för att kunna leva utan rädsla att bli mördad, inte ha mat på bordet eller tak över huvudet och inte ha tillgång till vård eller utbildning  Det handlar om rätten att få leva i fred eller som Francia säger ”vivir sabroso” – “att kunna leva ett gott liv”.

Jaime Gómez är utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV