Nyheter

Dansarna i City horses galopperar vidare

I det koreografiska verket City Horses av konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad galopperar en flock kvinnliga dansare fram på gator och torg. I sommar drar de fram i en rad europeiska städer, inklusive i Sverige.

– Vi ser verkligen fram emot turnén med City Horses i Europas städer, säger konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det verkar som det finns ett stort behov av att konfrontera den mansdominerade staden, även internationellt.

Den 4 juni kommer verket att visas i Boden och sedan väntar bland annat Prag, Roskildefestivalen och Berlin innan dansarna kommer tillbaka till Sverige och Kulturfestivalen i Stockholm den 20 och 21 augusti.

Statyer inspirerade

Det var alla statyer av kungar och andra manliga stridskämpar till häst som finns överallt i våra städer som gav upphov till verket.

– De manliga statyerna är alltid praktfulla där de stirrar tyst ut över staden. Men var finns kvinnorna och deras berättelser?, frågade sig konstnärsduon Byström Källblad.

Helena Byström och Anna Källblad
Helena Byström och Anna Källblad. FOTO: Tina Axelsson

På frågan vad det här verket betyder för henne, säger koreograf Anna Källblad till Fempers nyheter:

– Det betyder att, genom verket, vi som kvinnor är i det offentliga rummet med vår berättelse, som en del av vår gemensamma offentliga historia.

Hon fortsätter:

– Och hur, när det gäller kvinnor, makt är kopplat till kropp.

Resultatet är alltså en stadskoreografi i ständig rörelse – om makt, existens och kvinnokroppen i det offentliga rummet. Och om att använda offentliga platser på egna villkor. Det är dans som möter de offentliga skulpturerna i stadens parker och på dess torg.

City Horses är på en och samma gång hyllning och ett slags monument, enligt konstnärsduon.

– Vi får också personligen under repetitioner och föreställningar ta del av många samtal som uppstår mellan oss, dansarna och publiken, om just hur det känns och är när man utan förbehåll eller rädsla rör sig på och har den platsen, säger Källblad till Fempers nyheter.
 
City Horses med de galopperande dansarna hade premiär 2017 i Stockholm tillsammans med Dansens Hus och har sedan dess turnerat i Sverige och även besökt Danmark och Australien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV