Krönika

Desperation, frustration och anspänning

Gudrun Schyman, frustrerad frilansfeminist och talesperson för Klimatalliansen.

Desperationen och frustrationen växer bland både experter, forskare och unga. Orden räcker inte till och allt fler tar till aktioner och demonstrationer. Efter veckans toppmöte och fredagens stora demonstrationer lånar Gudrun Schyman från poesin.

Sveriges regering har beslutat om att ansöka om Natomedlemskap. Motivet är att öka säkerheten för alla människor i det här landet men resultatet blir det motsatta. Riskerna ökar.

Nato är en militärallians som baseras på hotet om användning av kärnvapen. Sverige bidrar genom beslutet till en mer militariserad och polariserad värld med ökade spänningar i en redan spänd situation.

Ett internationellt klimatmöte har just avslutats i Stockholm. På invigningen uppmanade FN:s generalsekreterare alla att sluta se BNP-tillväxt som mått på utveckling och välmående.

Efter släppet av den senaste IPCC-rapporten deltog över 1000 forskare i globalt koordinerade civila olydnadsaktioner, bland annat vid Lunds universitet. Forskarna ockuperade regeringsbyggnader, kedjade fast sig i investeringsbanker och undrade med gråten i halsen varför de inte blir tagna på samma allvar som pandemins vetenskapsmän.

Ett internationellt klimatmöte har just avslutats i Stockholm. På invigningen uppmanade FN:s generalsekreterare alla att sluta se BNP-tillväxt som mått på utveckling och välmående.
– Vi måste byta kurs nu och avsluta vår vansinniga och suicidala krig mot naturen, sade han.

Unga, vars framtid det gäller, fick inte komma in. Nu börjar delar av klimatrörelsen demonstrera mot varandra. Nätverket Återställ Våtmarkerna demonstrerade mot Friday for Futures stora klimatdemonstration i Stockholm i lördags, med uppmaningen ”Sluta marschera – börja agera!”

Desperationen växer. Orden räcker inte till. Då finns poesin. Som här, i poeten Lina Ekdahls nyskrivna dikt Anspänningen:

Fåglar ramlar från tak och grenar det är den extrema hettan den indiska extrema hettan
det är det extrema tillståndet anspänningen den svenska extrema anspänningen vi sträckor oss likt hungriga taltrastar ge oss vapen stora tunga pansarfordon ge oss bomber mera vapen det som kan räddas måste bombas
ursäkta där blev det fel lätt hänt och bör vara förlåtet det som kan förlåtas måste förlåtas det som kan räddas måste räddas så ska det givetvis vara ursäkta
det är anspänningen doften från syren och krut hettan kringströdda övergivna ramlar
ber kommande generationer
ursäkta oss förlåt ty vi vet icke vad vi gör

Gudrun Schyman
Frustrerad frilansfeminist
Talesperson i Klimatalliansen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV