Evenemang

Österlens fredsfestival 2022

FREDAG 5 TILL 7 AUGUSTI, SIMRISHAMN

Österlens Fredsfestival hålls i Simrishamn 5-7 augusti och bjuder in till föreläsningar, utställningar, information och underhållning, allt på temat fred och klimat. Invigning sker den 5 augusti kl 11.

Välkomna!

Med reservation för ändringar

Österlens Fredsfestival 2022
Fred på jorden Fred med jorden

Fredagen den 5 augusti
11.00-c:a 21.00

11.00 – 11.30 Tal/Fredsmanifestation på Torget/Hamnplan med Olof Buckard och representanter för arrangörsgruppen.

12.00 – 12.15 Invigning med musik av ”Vindkraft” samt sång och kör

12.15 – 12.30 Hälsa välkommen, presentation av program och upplägg, orientering i tält och omgivningar (Anna och Gudrun)
Organisationer med info- och bokbord presenterar sig.

12.30 – 13.15: Åsa Löfgren, forskare och författare, Associate Professor at the Department of Economics, University of Gothenburg. Löfgren is an expert in the area of climate economics; in particular she has focused on climate change and behavioral economics. Har suttit med i Klimatpolitiska Rådet 2018-2020. Om hotet mot livet på jorden. IPCC-rapporten, Klimatpolitiska rådets utvärdering av regeringens arbete, osv. Föreläsning och frågor

13.15 -15.15: Gäster från Fredsorganisationer i våra nordiska grannländer:
Liss Schanke, styremedlem i Norges Fredsråd och i den norska sektionen av IKFF
Ida Harslöf, forkvinde WILPF, Danmark
Torsten Laxvik, författare, skribent och naturbruksbonde, Sverige
Hasse Schneiderman, Formand for fredsministerium og koordinator i Forbyd Atomvåben – ICAN i Danmark
Marianne Laxén, Finland
Helge Ratzer, talsperson, Århus mod Krig og Terror, medlem i styrelsen för fredsministerium, Danmark
Presentationer och samtal, moderator Ingalill Bjartén
15.15 – 16 Paus

16.00 – 17.00: Sylvia Carlsdotter (Kulturskolan, m.m.)
Vad gör vi med barnen kamrater? Det var en fråga som ställdes av engagerade och demonstrerande föräldrar på 70/80 talet, när vi formade jättelika fredsdemonstrationer och vi släpade med ungarna. Alltid! Nu är den frågan högst relevant. Vad gör vi med barnen som får krigs- och klimatångest? Hur talar vi medbarnen om klimatkrisen och den nya säkerhetspolitiska krisen? Kulturens viktiga roll och betydelse för både barn och vuxna när världen skakar (föredrag/samtal/performence/workshop)

17.00– 17.20: Poesiläsning, Birk M Andersson, haikudiktläsning
(fortsätter sedan med inhopp mellan olika programpunkter)

17.20 – 18.00: Martin Hultman, docent i teknik-, vetenskap och miljöstudier, lyfter frågor om demokratin i klimatkrisens tid. Vi är mitt i en existentiell klimatkris med förändrade villkor för allt liv på jorden, kopplat inte minst till vår energianvändning. Samtidigt genomgår den moderna demokratin sin värsta kris sedan andra världskriget. Rysslands krig mot Ukraina är ett aktuellt negativt exempel där vårt beroende av fossila bränslen samspelar med auktoritära styrelseformer. Vilka stigar kan vi istället utforska tillsammans som ger lägre energianvändning, mindre utsläpp och en fredlig framtid?

Föredrag/frågor

18.00 – 18.30: Kemal Görgü, Estradör och ordförande i Artister för Fred
Skådespelare, kurdiska teaterns grundare, familjeterapeut, fredsaktivist

18.30 -19.15: Anna Sundström, Palmecentret, om det säkerhetspolitiska läget? föredrag/samtal/frågor

C:a 19.45 -20.45: (Programmet hålls i Kyrkans Hus, Allgatan 7, 272 32 Simrishamn) Markku Rummukainen, klimatrådgivare och Sveriges kontaktperson för IPCC, SMHI, samt professor i klimatologi vid Lunds universitet. Klimatfrågan – en utmaning, med lösningar. Föredrag/frågor/samtal.

Lördagen den 6 augusti
Hiroshima-dagen
11.00-21.30

11.00 – 11.30 Tal/Fredsmanifestation på Torget/Hamnplan med Olof Buckard och representanter för arrangörsgruppen.

12.00 – 12.40 : Sven Eric Liedman, författare och idé-historiker, om tidsandan och det nya säkerhetspolitiska läget. Vem ska sluta med vad och varför? Föredrag/samtal

12.40-13.10 : Daniel och Elin , Musik:
Folksångerskan Elin Lyth och låtskrivande musikern Daniel Östersjö låter stämsång, gitarrkomp och gripande berättelser ta plats i egna och andras tonsättningar. De låter svensk och amerikansk folkmusik gå hand i hand. Trollformler möter Joe Hills engagemang mot krig och orättvisor. Fransk amour och Apollinaires erfarenheter av första världskrigets skyttegravar griper tag och förför – i det som är dylanskt, folkligt och franskt.

13.10 – 13.40: Alf Hornborg, författare, bl.a. till boken Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen. I ”Kannibalernas maskerad” anlägger human ekologen Alf Hornborg ett antropologiskt perspektiv på hela resurs- och omställnings problematiken och visar hur pengar och teknik i själva verket fungerar som raffinerade metoder för att tillägna sig andra människors tid och naturresurser. Kan vi tygla vår rovdrift på varandra och planeten genom att utforma våra pengar på nya sätt? Kan vi föreställa oss en ekonomi som tar hänsyn till människor och miljö bortom vår horisont? Kan vi genomskåda vår tids magi? Föredrag/samtal

13.30 – 13.40 : Haiku – Birk Andersson, Haiku

13.40-14.20: Sasja Beslik, hållbarhetsekonom, om ekonomiska flöden som håller igång fossilindustri och vapentillverkare. Föredrag/frågor

14.15- 14.45: Maria Blom, sångerska, låtskrivare och konstnär. Hon arbetade med Ship to Bosnia som sände båt med förnödenheter ner till Bosnien under kriget och driver ett sidoprojekt som heter Write4Peace. Har släppt tre egna soloskivor och turnerat med många av våra stjärnor som Ulf Lundell, Eldkvarn, Py Bäckman, Totta Näslund och senast med Lasse Winnerbäck för fred i Kungsträdgården i Stockholm.

14.45 -15.15 Paus

15.15 – 16.00 : Anders Kompass sedan jan 2022 vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter. Han har en lång internationell karriär bakom sig, med framstående tjänster inom FN och UD. Han har bland annat varit chef för fältavdelningen på FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter (UNHCHR) i Genève och representant för UNHCHR i Colombia, Guatemala och Mexiko. Anders var Sveriges ambassadör i Guatemala (2017–2020). Föredrag/samtal/frågor

16.00-16.30
Musik Brittakåren
Brittakåren rycker ut till alla fromma i fredens tjänst
I Brittakårsland finns inga krig och alla får det dom behöver! Anna-Britta, Britt-Märy och Loll-Britt bjuder på fredsivrande stämsång, gitarrer, bas och sväng!

16.30- 17.15 Frida Stranne, forskare och författare, doktor i freds- och utvecklingsforskning, lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och forskare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala, om det säkerhetspolitiska läget och den nya stormaktspolitiken, föredrag/samtal

17.15 – 18.45: ”Ett samtal om civilt motstånd” med Marika Lagercrantz , skådespelare, f.d. kulturråd i Berlin och perioden 2015-2021 ordf. i KLYS och Anita Goldman, författare och journalist samt Gudrun Schyman.

19.00-19.30: Lina Ekdal. Poesi

19.45-20.15 : Göran Söllscher, Musik

Ca 20.30- Gemensam Ljusmanifestation vid Tullhusstranden, med kör
Söndagen den 7 augusti

11.00 – 12.30 Fredsgudstjänst i Nicolai Kyrka i Simrishamn. Medverkande bl.a. Olof Buckard, musik och körer. Se särskilt program.

• Festivalen ackompanjeras av en installation, ett träd, där alla som vill får hänga upp sina önskningar inför fred och framtid. Alla lappar kommer sedan att överlämnas till kommundirektören f.v.b. till beslutsfattare.

Evenemang 5 till 7 augusti vid Gjuteriplan i Simrishamn.

Evenemang

Call to action: En temavecka mot våldet

4–7 DECEMBER, STOCKHOLM

Det pågående våldet rubbar tryggheten i vår vardag och påverkar de flesta människor. Det är nog nu. Låt oss tillsammans kraftsamla och mötas för att stå upp mot våldet. 
Vecka 49 arrangerar ABF Stockholm temaveckan Call to action, där vi kommer att låta olika perspektiv belysa en gemensam fråga: vad kan civilsamhället göra för att motverka våldet?

Programmet börjar sätta sig och dagarnas olika teman är spikade. Ett stort antal relevanta organisationer och aktörer har visat intresse och kommer att delta i presentationer, panelsamtal och andra samtal.
OBS! Fler och mer detaljerade programpunkter publiceras löpande, här och i våra sociala medier. Ändringar kan förekomma!

Måndag 4 december  

Våldets påverkan på samhället – Katasalen kl 18.00-20.00
Seminarium och panelsamtal tillsammans med Varken hora eller kuvad och ROKS
Vilka effekter och konsekvenser ser vi av det ökade våldet? Vilken påverkan har det på unga, på kvinnor och på framtida generationer? 

Medverkande:
Amineh Kakabaveh, ordförande Varken hora eller kuvad
Jenny Westerstrand, ordförande ROKS
samtalet leds av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm
Vad är det för fel på männen?  – Sandlersalen kl 18.00-20.00
När 83 procent av alla våldsbrott begås av män behöver vi agera. Vi behöver utmana och i grunden förändra definitionen av begreppet manlighet, omkullkasta normer och orka blicka framåt. Men hur, och mot vad? 
mer info kommer

Tisdag 5 december 

Hur kan civilsamhället bidra till att vända våldsutvecklingen? Katasalen kl 18.30-20.30
Seminarium och panelsamtal tillsammans med NOD, BRÅ, Fryshuset och Utbildningsförvaltningen
Samhället behöver gå samman och gemensamt agera för att minska det dödliga våldet. Men hur gör vi det tillsammans med våra gemensamma kraft på effektivast sätt och vilka möjligheter och gemensamma processer finns? 
Skolan är en viktig arena för att förebygga våldet. Hur tryggar vi våra unga och håller dem borta från den rekrytering in i gängkriminalitet? 

Medverkande:
Jeremija Isakovic, projektledare NOD
Mesir Taki, handläggare GVI-strategin på BRÅ
Susanne Tidestrand, samordnare för våldsprevention på Utbildningsförvaltningen
Fryshuset
samtalet leds av Anna Ekström, ordförande ABF Stockholm
Hej, jag heter Ali! Palmesalen kl. 19:00-19:45
Författarföreläsning med KRIS om att komma ur gängkriminalitet
Medverkande:
Ali Reuanen, författare

Onsdag 6 December 

Poesi- och författarkväll med Kollektiv sorg och Alexandra Pascalidou Z-salen kl 18.00-20.00
Om sorgen det dödliga våldet lämnar bakom sig. Om de ensamma mammorna och de frånvarande papporna, om det varierande människovärdet och om våldet i våra fattigaste förorter.
Medverkande:
Alexander Zadruzny och Ramatoulie Gabbidon från Kollektiv Sorg
Alexandra Pascalidou, journalist och författare

Lokalt motstånd och organisering mot våldet Katasalen kl 18.30-20.30
Seminarium och panelsamtal med Folkets Husby, Kollektiv Sorg och Rädda Barnen
Hur skapas trygghet i områden där trygghet saknas? Hur erbjuder civilsamhällesorganisationer stöd till de drabbade? Hur utnyttjas lokalsamhällets krafter och resurser, och framför allt: vad är det som saknas? 
Medverkande:
Alexander Zadruzny, Kollektiv Sorg
Soar Ali, processledare ”På lika villkor”, Rädda Barnen
Alexandra Pascalidou, journalist och författare
Emma Ström, processledare Folkets Husby
samtalet leds av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm

Torsdag 7 december

Våld i hederns namn och metoden ”Rum för stöd: ett liv fritt från våld”
Feministisk våldskunskap i teori och praktik. 

Presentation och samtal med Terrafem
Medverkande:
Åsa Eldén, sociolog och forskare på Uppsala universitet
Bernardita Núñez, Generalsekreterare på Terrafem

Film: Vänd oss inte ryggen
Filmvisning och samtal/workshop tillsammans med Fryshuset
Medverkande: Maria Bolme, Fryshuset

Evenemang

Julmarknad på ArtWrk Factory

2–3 DECEMBER, VÄSTERÅS

Välkommen på ArtWrk Factorys julmarknad med konst och hantverk – måleri, grafik, keramik.

Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

Öppet: Lördag 2 december och söndag 3 december kl 11-17

Regattagatan 13-15 Södermälarstrand, Västerås

Evenemang

SAK bjuder in till filmvisning av Osynliga flickan

FREDAG 1 DECEMBER, STOCKHOLM

Den Osynliga flickan har något att säga om Afghanistan, om hur kvinnor och flickor tvingas leva under talibanerna. SAK bjuder in till filmvisning på Folkets Bio Zita i Stockholm.

Osynliga flickan är en animerad film om 11-åriga Parvana som bor med sin familj i talibanernas Kabul i Afghanistan. När hennes pappa fängslas klär Parvana sig som en pojke och ger sig ut på ett uppdrag för att rädda familjen.

En introduktion till filmen och Afghanistan kommer ges av SAK:s kommunikationschef Niclas Ericsson.

Biljetter till filmvisningen kan köpas för 50 kr här: https://bio.se/bokning/cinemaId/2124/sessionId/12298

BIO ZITA STOCKHOLM, 1 DECEMBER, KL 18.15–20.00