Nyheter

Abortgarantin avskaffas efter 50 år i USA

Aborträttsaktivister reagerar efter Högsta domstolens beslut att fälla Roe mot Wade i Washington, fredagen den 24 juni 2022.

Washington: Högsta domstolen i USA fastslog i fredags i ett 5-4 beslut, att amerikanare inte längre har en konstitutionell rätt till abort.

Beslutet, som var otänkbart för bara några år sedan, var kulmen på årtionden av organiserat motstånd från abortmotståndare, möjliggjord av tre nya domare utnämnda av tidigare president Donald Trump.

Konservativa domarna Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett ställde sig bakom fredagens dom. Överdomare John Roberts röstade med majoriteten för att upprätthålla Mississippi-lagen som förbjöd abort efter 15 veckor, men godkände inte att slopa Roe mot Wade helt och hållet.

Domen avslutar det federala skyddet för aborter i alla stater. Nu kan enskilda stater att fatta sina egna beslut om tillgång till abort. Ungefär hälften av alla stater förväntas förbjuda eller drastiskt minska abort.

Tretton delstater förväntas förbjuda abort nästan omedelbart som ett resultat av ”triggerlagar” som är avsedda att förbjuda abort så snart Roe vältes.

I sitt tal på Vita huset sa president Joe Biden att han har instruerat Hälso- och socialdepartement att vidta åtgärder för att se till att abort och preventivmedel finns tillgängliga ”i största möjliga utsträckning”, dessutom planerar presidentens administration att skydda rätten att resa till en annan stat för abort.

I maj publicerades ett läckt utkast från Högsta domstolen om att fälla Roe mot Wade av tidningen Politico. I utkastet från februari skrev domare Samuel Alito att Roe mot Wade beslutet var ”fel från början” och sa att frågan om abort borde överlämnas till folkvalda representanter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV