Nyheter

Paula Rego – en sann storyteller har gått ur tiden

Paula Rego (1935-2022).

Den brittisk-portugisiska konstnären och skulptören Paula Rego utmanade könsstereotyper och fördömde maktmissbruk i ofta explicita målningar fyllda av dystra fantasier och magisk realism. Hon dog i London den 8 juni, 87 år gammal, efter en kort tids sjukdom.

Paula Rego har varit en av de mest hyllade konstnärerna de tre senaste decennierna. För många var hon en sann storyteller som insisterade på att det privata alltid är politiskt.

Född Maria Paula Figueiroa Rego i Lissabon 1935, växte Rego upp under den tidigare portugisiska presidenten António de Oliveira Salazars fascistiska diktatur. Rego började måla tidigt och från 1952-56 utbildade hon sig vid Slade school of fine art i London.

Rego beviljades soloutställningar över hela världen och blev hedersdoktor för universitet som till exempel Oxford och Cambridge. Hon blev också den första residenskonstnären någonsin på National gallery i London, där hennes väggmålningar finns som permanent dekoration. År 2010 tilldelades hon Brittiska Imperieorden och är nu Dame commander of the order of the British empire (DBE).

Paula Rego är känd för den mörka, sagoliknande kvaliteten på hennes figurativa verk, som ofta fylls av politiska teman. Hon var också en känd aktivist, som försvarade kvinnors rättigheter och reproduktiv frihet. Rego avbildade skolflickor i uniform i sina Abort-målningar (1998). Hon berättade om bombningen av Basra genom extraordinära figurer av kaniner som oskyldiga barn i War (2003). Hon visade kvinnor som utövar våld och förtryck i Female genital mutilation (2008-09).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV