Nyheter

Transkvinnor stoppas från att tävla i simning och rugby

FOTO: John Bazemore AP/TTDemonstranter håller en skylt när Lia Thomas tävlar i 200 freestylefinalen för kvinnor den 18 mars 2022 på Georgia tech i Atlanta.

Efter att Internationella olympiska kommittén beslutade att varje sport kan skapa sin egen policy för transpersoner, har sportvärlden väntat på beslut från olika förbund. 

Söndag den 19 juni röstade det Internationella simförbundet (Fina) för att begränsa deltagandet av transpersoner i kvinnliga elittävlingar. Istället föreslår de att skapa en arbetsgrupp för att upprätta en ”öppen” kategori för transpersoner i vissa evenemang. 

Enligt simförbundets nya riktlinjer skulle transkvinnor endast vara berättigade att tävla på elitnivå om de inte har genomgått någon fas av ”manlig pubertet”. Enligt de nya riktlinjerna måste transkvinnor ha genomgått hela sin könskorrigering vid tolv års ålder för att få simma på damsidan.

Simförbundet var det första internationella förbund som tog ställning. 

Några dagar efter det internationella simförbundets beslut kom internationella rugbyförbundet med sitt beslut att hindra transkvinnor från att tävla. Detta gäller fram tills att de skapar sin officiella policy för inkludering. Vidare skriver rugbyförbundet i sitt pressmeddelande att en ny policy kommer nästa år.

Fler sporter som fotboll och friidrott ska också snart presentera sina egna riktlinjer. Kritiker till besluten säger att de vetenskapliga bevis som används för att göra dessa bedömningar är långt ifrån definitiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV