Nyheter

SHHH! Webutställning om abort

57 personliga berättelser om abort från 23 länder och historiska översikter av aborträtten i dessa. Det är innehållet i en aktuell webutställning, SHHH! Stories about abortion and sexuality, lanserad av Kvinnemuseet i Norge.

– Vi kan aldrig ta rätten till abort för given. Kvinnor har alltid avslutat graviditeter och kommer alltid att göra det. Frågan är bara om vi ska kunna göra det säkert och lagligt eller osäkert och olagligt, säger Sara Falkstad från den feministiska konstgruppen OTALT till Fempers nyheter.

I utställningen medverkar den svenska konstnärsgruppen OTALT (Helene Karlsson & Sara Falkstad) i samarbete med Kvinnemuseet i Norge och The International Association of Women’s Museum.

Projektledaren Mona Holm säger i ett pressmeddelande att de med ””SHHH!” vill bryta tystnaden, krossa några myter och skapa rum för den universella erfarenheten som abort är”.

Målet är att bidra till ökad kunskap och säkerhet och att knyta samman kvinnor globalt.

Med utställningen vill man förmedla att abortlagar inte är statiska. Förutom USA, som nu har tagit bort den federala rätten till självbestämd abort, är det endast tre andra länder i världen som också har tagit bort aborträtten de senaste 25 åren.

Många andra länder går i en annan riktning – under det senaste kvartsseklet har nästan 60 länder utvidgat aborträtten. Länder som Mexico, Argentina, Irland och Sydkorea har de senaste fyra åren avkriminaliserat abort och givit ländernas kvinnor rätt till säkra aborter.

Helene Karlsson från konstnärsduon OTALT förbereder den fysiska utställningen
Helene Karlsson från konstnärsduon OTALT förbereder den fysiska utställningen. FOTO: Sara Falkstad

Under drygt två år har konstnärsduon OTALT arbetat tillsammans med Kvinnemuseet med projektet. Det har handlat om allt från konceptutveckling, research och intervjuer, arkivforskning, workshops med gymnasieelever till utställningsdesign och produktion av teckningar och texter.

– När vi började arbetet pratade vi ganska mycket om att aborträtten i Norden har varit stabil ett tag men att det fortfarande är tabu att prata om upplevelsen och att vi ville bryta tystnaden och lyfta fram kvinnors berättelser, säger Sara Falkstad/OTALT.

Men ganska snart efter att projektet initierades kom aborträtten upp på agendan i Norge och det skedde vissa inskränkningar.

– Vi är oerhört glada att ha fått lansera webbutställningen i en tid då det känns så oerhört aktuell. Den är också extra viktig för de länder där en utställning om abort på ett museum aldrig skulle vara möjlig. Därför var detta en viktig del av projektet från början.

Den fysiska basutställningen pågår fortsatt parallellt i Kongsvinger i Norge.

– Det här har varit ett oerhört givande arbete och det är alltid ett privilegium att få förvalta människors livsberättelser och få förtroendet att gestalta dem, säger Sara Falkstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV