Nyheter

Basketstjärnan Griner erkänner sig skyldig till narkotikainnehav

Brittney Griner på väg till rätten utanför Moskva 7 juli 2022.

Brittney Griner erkänner sig skyldig till anklagelser om narkotikainnehav i Ryssland. Hon riskerar tio års fängelse. Hennes fall har blivit maktpolitik mellan USA och Ryssland.

I dag presenterade sig Brittney Griner inför rätten i en domstol nära Moskva.

– Jag skulle vilja erkänna mig skyldig, Ers höghet. Men jag hade inget uppsåt. Det fanns ingen som helst avsikt. Jag ville inte bryta mot lagen”, sade Griner på engelska i rättegångssalen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Griner arresterades den 17 februari anklagad för att ha en e-cigarett med tillhörande hascholja i sitt bagage när hon anlände till en flygplats i närheten av den ryska huvudstaden.

Enligt hennes advokat, Aleksandr Boikov, har uppgett att det handlade om rent slarv att behållare med hascholja låg i hennes väska. Och att orsaken var att hon packat snabbt och slarvig. Därför erkände hon sig skyldig vid dagens rättegång, uppgav Boikov.

Om Griner döms riskerar hon upp till tio års fängelse i en rysk straffkoloni.

Fallet Griner har utvecklats till en politisk maktkamp mellan USA och Ryssland. Ryssland anklagar USA för att ha blåst upp fallet och menar att medieuppmärksamheten inte gynnar Griner. USA i sin tur menar att president Vladimir Putin utnyttjade Griner som gisslan under upptakten till kriget i Ukraina.

Däremot har den ryske diplomaten Sergei A. Ryabkov, som också är biträdande utrikesminister, sagt att Moskva är berett att förhandla kring hennes framtid, men att det kan bli aktuellt först efter att domen fallit, rapporterar Interfax news agency och New York Times.

Griner har också själv skrivit ett brev till president Joe Biden och bett honom att inte glömma henne och alla andra amerikaner som sitter inlåsta utanför landet.

Både Biden och vice presidenten Kamala Harris lär ha pratat med Griners fru, Cherelle Griner, enligt ett uttalande från Vita huset.

Griner var i Ryssland för att spela basket för ett internationellt lag under lågsäsongen i den amerikanska basketligan W.N.B.A.

Läs även:

2022-06-22 | Världens största kvinnliga basketspelare fängslad i Ryssland