Nyheter

Boris Johnson avgår efter månader av politiska kontroverser

Premiärminister Boris Johnson läser ett uttalande utanför Downing street 10, London, där han formellt avgår som ledare för det konservativa partiet, i London, torsdagen den 7 juli 2022.

Premiärminister Boris Johnson avgår som konservativ partiledare för Tory efter en våg av regeringsavgångar. ”Det är uppenbart nu att det konservativa partiets vilja är att det ska finnas en ny ledare för partiet och därför också en ny premiärminister”, sade han i dag.

Så sent som i onsdags kväll sade Johnson att han hade för avsikt att stanna kvar på sin post och kämpa. Men lavinen av avgångar från regeringsministrarna fortsatte fram till idag, med brev efter brev som kritiserade den skandalomsusade ledaren och vädjade till Johnson att avgå.

Bland annat avgick hälsominister Sajid Javid och finansminister Rishi Sunak igår. Tidigt idag avgick nyutnämnde finanschefen Nadhim Zahawi, som sade offentligt till Boris Johnson att avgå för landets bästa.

Torsdagsmorgonens avgång innebar att 50 regeringssekreterare, ministrar och tjänstemän på lägre nivå hade lämnat regeringen bara under de senaste två dagarna. Och i samband med det i flertalet fall kritiserat premiärministern för hans bristande integritet.

Boris Johnson (58 år), som tog Storbritannien ut ur EU och styrde det genom covid-19 och kriget i Ukraina slogs slutligen ned av en skandal för mycket – den här involverade hans utnämning av en politiker som hade anklagats för sexuella övergrepp.

Johnson sade på torsdagen att han kommer att stanna kvar som brittisk premiärminister under den tid som det tar att få fram en efterträdare.

Så sent som i maj kom publiceringen av Sue Grays efterlängtade rapport om festerna på Downing street och Whitehall samtidigt som övriga britter höll sig hemma under hårda lockdown-regler. Rapporten sammanföll med publiceringen i media av bilder som föreställde premiärministern när han deltar i sammankomster. Grey-rapporten, som tittade på 15 händelser mellan maj 2020 och april 2021, konstaterade att flera av händelserna var ”berusade och bråkiga” och att de visade på ”misslyckanden både i ledarskap och omdöme på Downing street”

Boris Johnson tillträdde som premiärminister i juli för tre år sedan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV