Nyheter

England vann premiären inför rekordpublik

EM-premiär England mot Österrike 2022.

#WEURO2022: Igår var det avspark för Fotbolls-EM 2022. Favorittippade England vann premiären på hemmaplan mot Österrike inför 68 871 personer på Old Trafford i Manchester.

– Det var otroligt. Det var härligt då hela publiken ropade våra namn. Det hjälpte oss, sade Lucy Bronze till SVT Sport efter matchen.

England höll för trycket och vann matchen, dock utan att övertyga. Målet fick de efter en VAR-kontroll, eftersom det var osäkert om bollen varit inne i mål eller inte innan backen Carina Wenninger sparkade bort den på mållinjen. Det var Beth Mead som hade lyft bollen över den österrikiska målvakten Manuela Zinsberger.

– Det var inte vår bästa insats, men tre poäng var det viktigaste. Vi höll nollan och försvarade oss jättebra, säger Bronze.

England har aldrig vunnit en guldmedalj på landslagsnivå. Även om landet de senaste åren har haft en ledande position inom damfotbollens utveckling. Inte minst på klubblagsnivå. Den engelska ligan Women’s Super League, WSL håller hög nivå och har satt standard för många andra europeiska ligor.

Nu står hoppet till den nya förbundskaptenen Sarina Wiegman och att hon ska kunna upprepa det hon gjorde med Nederländerna för fem år sedan. Hon är än så länge obesegrad med ”The Lionesses” sedan hon tog över efter OS i fjol.

Ikväll inleder Norge sitt EM-spel mot Nordirland. På lördag spelar Sverige sin första match mot Nederländerna.