Nyheter

#almedalen: Kvinna avliden efter knivhugg från högerextrem

Man attackerade kvinna med kniv i Visby.

En ung kvinna har avlidit efter att ha knivhuggits vid Donners plats i Visby. En man är gripen och förundersökning om försök till mord har inletts. Donners plats, är den plats som Feministiskt initiativ, har hållit sina programpunkter på sedan i söndags.

– Det är fruktansvärt och jag är jätteledsen för vad den här kvinnan har råkat ut för, säger Teysir Subhi till Fempers nyheter.

– Och det är skrämmande att det sker i Almedalen som är en arena för demokrati, tillägger hon.

Händelsen inträffade bara någon timme efter att Feministiskt initiativ hade anordnat en aktion mot rasism i samband med Sverigedemokraternas tal i Almedalen.

Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas i nära anslutning till brottsplatsen. Mannen är skäligen misstänkt och ett inledande förhör kommer att hållas med honom under onsdagen, enligt polisens presstalesperson Ola Österling, rapporterar SVT.

Nya uppgifter tyder på att mannen har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Motivet bakom gärningen är inte känd och det finns i nuläget inga uppgifter om att ett politisk motiv ligger bakom, eller att offret är en politiker.

– Vi vet inte heller om det var en kvinna som deltog tillsammans med oss i manifestationen mot rasism, säger Teysir Subhi.

Men, berättar Subhi, under den tysta manifestationen mot rasism då de antirasistiska och feministiska aktivisterna hade bildat en mur med ryggen mot SD:s partiledare och stod i tysthet, blev partistyrelsens ordförande Leia Nordin knuffad två gånger av Lars Engelbrektsson, Sverigedemokraternas förstanamn på riksdagslistan från Gotland.

– Det är också en händelse som vi har polisanmält, säger Teysir Subhi.

Själv var hon senast på Almedalen 2018.

– Då kände jag mig inte alls trygg och säker här, men i år har polisen arbetat mycket bra med att säkra tryggheten och göra det här till en demokratisk arena, därför är det med extra stor sorg vi ser på det här allvarliga våldet mot en kvinna, säger hon.

Fi:s partiledare kommer inte att kunna hålla sitt inplanerade tal på platsen klockan 17 ikväll. Talet är framflyttat till kl. 17.30 och hålls vid Holmen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV