Debatt

Vi kommer aldrig tolerera rasism

Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ.

”Vi kan inte låtsas som ingenting när ett parti med rötterna i nynazismen står på politikens tyngsta scener och lägger fram en politik som går ut på att kasta ut människor ur Sverige för att de inte anses passa in.”
Teysir Subhi, Fi, summerar veckan i Almedalen och synar Sverigedemokraternas hundra förslag ”för att komma till rätta” med brottsligheten.

Rasism är våld. Rasism dödar. Antifeminism är våld. Antifeminism dödar.
Så inledde jag mitt tal i Visby under onsdagen förra veckan, några timmar efter det fruktansvärda knivdådet på Donners plats. Talet skulle hållits just på Donners plats, men flyttades efter våldsdådet som begicks av en man som har kopplingar till den nazistiska organisation NMR. Senare samma kväll kom beskedet att den skadade Ing-Marie Wieselgren avlidit.  Orden blev plötsligt än mer påtagliga.

Feministiskt initiativ är bland de många som drabbats när nazister närvarat i Almedalen under tidigare år. Vid ett av våra torgmöten 2018, på just Donners plats, blev en av åhörarna misshandlad. Andra organisationer, journalister, politiker och besökare har valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hoten mot sin egen säkerhet. 

Trots detta var polis och åklagare väldigt snabba med att, bara några timmar efter dådet och till synes helt utifrån den misstänktes egna uppgifter, förklara att hans koppling till NMR, en organisation vars medlemmar begått en mängd grova, ideologiskt motiverade våldsbrott, inte var ”i fokus”. Detta tycks nu ha omprövats när Säpo tagit över utredningen och misstankarna gäller terroristbrott. Det välkomnar Fi som länge krävt att NMR ska förbjudas, precis som det gjorts i Finland.

Rasismen är ett av våra största säkerhetsproblem i Sverige, och vi ser varje dag hur den normaliseras. Även i de parlamentariska rummen, av politiker på alla nivåer. Vi ser hur partiledare i Almedalen försöker skriva om historien för att kunna regera tillsammans med rasister.

”Inget annat parti har som Sverigedemokraterna – i stark motvind – stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen”, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i sitt tal i Almedalen. 

Men Sverigedemokraterna vill inte ha integration. De har de aldrig velat. De vill att människor ska lämna sitt ursprung och sin historia bakom sig och ”bli som oss” – eller så ska de bort härifrån, bort från Sverige. Det blev mycket tydligt efter Jimmie Åkessons Almedalestal, när Dick Erixon, chefredaktör för SD:s tidning och ansvarig utgivare för dess propagandakanal på Youtube, sade att ”gränsen går vid att man är beredd att assimileras, att man vill vara en del av det svenska samhället”. 
Detta yttrade han som inbjuden ”kommentator” i Sveriges Televisions direktsändning. 

I talet tog Jimmie Åkesson upp att SD har 100 förslag som de vill genomföra för att ”komma till rätta” med brottsligheten. Ett av dessa är att ”asociala” invandrare ska utvisas ur Sverige. De behöver alltså inte ha begått något brott, utan det ska göras någon bedömning av huruvida de är olämpliga att bo i Sverige. Vem kommer göra den bedömningen? På vilka grunder ska det avgöras? En annan punkt är kollektiv bestraffning. Hela familjers uppehållstillstånd ska dras in och allihop utvisas om en familjemedlem begått brott. 

Detta är alltså det Sverige som SD vill ha, som SD vill styra. Människor som inte har begått något brott ska kastas ut ur landet för att de inte anses passa in. Och det är det som Ulf Kristerssons och Ebba Buschs tilltänkta regeringsunderlag kommer kräva.

I samband med Jimmie Åkessons tal  gjorde jag och andra politiker från Feministiskt initiativ tillsammans med andra antirasister en aktion, där vi först stod tysta med ryggarna mot scenen under talet. När Åkesson avslutat skanderade vi antirasistiska slagord under en lång stund. 
Kanske kan det tyckas som en futtig aktion. Kanske tycker en del att vi inte borde gjort det alls. Att vi som parti ska hålla oss till fullmäktigesalarna och officiella talartider och inte agera på gatorna. Och visst är den här aktionen i sig inte tillräcklig för att sätta stopp för vare sig SD eller rasismen, men vi är tvungna att göra en markering. Som antirasister, som rasifierade, och som feminister.

Feministiskt initiativ är Sveriges enda politiska parti som har antirasistisk feminism som ideologi. Vi är också ett parti där aktivism är en grundpelare. Detta förpliktigar. Vi kan inte låtsas som ingenting när ett parti med rötterna i nynazismen står på en av politiksveriges tyngsta scener och lägger fram en politik som går ut på att kasta ut människor ur Sverige för att de inte anses passa in. En politik som är direkt riktad mot oss som inte är vita, som har en bakgrund någon annanstans än i Sverige, och som dagligen drabbas av rasism.

Rasism är våld. Rasism dödar. Antifeminism är våld. Antifeminism dödar. Feministiskt initiativ kommer aldrig någonsin att tolerera det. 

Teysir Subhi, partiledare och riksdagskandidat, Feministiskt initiativ 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV