Krönika

Ukrainas hbtqi-community är en kraft att räkna med

Vad vi kan lära av detta fruktansvärda krig är att hbtqi-personer är en särskilt utsatt grupp både när det kommer till kriser och krig i stort, men i synnerhet nu under den ryska invasionen. Men kriget visar även att hbtqi-rörelsen är en kraft att räkna med.

Rysslands invasion har lett till förödande konsekvenser för landets hbtqi-personer. Tusentals har tvingas på flykt och de som stannat i landet riskerar att bli måltavlor för ryska attacker, övergrepp och förnedring. 

Men trots att det är tydligt att hbtqi-personer har varit och är särskilt utsatta av den ryska invasionen, har den senaste tidens fruktansvärda verklighet visat hbtqi-rörelsens otroliga motståndskraft, solidaritet och organisationsförmåga. 

De delar av hbtqi-rörelsen som tvingats fly har behövt passera igenom eller söka skydd i länder som Polen och Ungern, där homofobin och diskrimineringen mot hbtqi-personer är utbredd.

De delar av hbtqi-rörelsen som tvingats fly har behövt passera igenom eller söka skydd i länder som Polen och Ungern, där homofobin och diskrimineringen mot hbtqi-personer är utbredd. I Polen gränsar dessutom flera av de regioner som utropat sig “hbtqi-fria zoner” till Ukraina. Som reaktion på detta har hbtqi-nätverk över hela Europa mobiliserat för att förmedla säkra boenden till hbtqi-personer. Samma nätverk har även arbetat för att få in hormoner och nödvändiga mediciner till de hbtqi-personer som inte kunnat fly och hjälpt till att  smuggla ut transpersoner som stoppats vid gränsen till följd av Ukrainas förbud mot att män mellan 18-60 år inte får lämna landet. 

Mitt under brinnande krig har ukrainska hbtqi-personer även organiserat sig och startat en namninsamling för att legalisera samkönade äktenskap i landet. Det är sedan tidigare olagligt, vilket blivit särskilt problematiskt sedan invasionen. Om ens partner dör, måste man, enligt Ukrainsk lag, vara gift för att ha rätt att hämta kroppen. Vidare är officiell partnerskapsregistrering viktigt för att kunna facilitera familjeåterförening för alla de som flytt från Ukraina. Namninsamlingen har lyckats samla in över 28 000 underskrifter vilket innebär att president Zelenskyj måste reagera på den. 

Invasionen har också resulterat i att Kyiv Pride inte kunde hållas i landet. Istället anordnades det i Warszawa där den polska hbtqi-rörelsen slöt samman med den ukrainska och använde evenemanget för att uppmärksamma den pågående invasionen och hoten mot ukrainska hbtqi-personer. 

Andra exempel på hbtqi-motståndsrörelser finns inom den Ukrainska armen, där hbtqi-soldater tagit initiativ till att bära enhörningsymboler på sina uniformer. Företeelsen härstammar från Rysslands invasion av Krim 2014 och var en reaktion på att Ryssland påstått att det inte finns några homosexuella personer i deras armé. Ukrainska hbtqi-soldater valde därför att anamma enhörningen, baserat på att det är ett mytiskt, sällsynt och påhittat djur. 

Invasionen har också resulterat i att Kyiv Pride inte kunde hållas i landet. Istället anordnades det i Warszawa där den polska hbtqi-rörelsen slöt samman med den ukrainska och använde evenemanget för att uppmärksamma den pågående invasionen och hoten mot ukrainska hbtqi-personer. 

Vad vi kan lära av detta fruktansvärda krig är att hbtqi-personer är en särskilt utsatt grupp både när det kommer till kriser och krig i stort, men i synnerhet under den ryska invasionen. Kriget visar även att hbtqi-rörelsen är en kraft att räkna med. Vi andra, vi som är allierade och lever friare liv, har en skyldighet att stötta alla de modiga, envisa och fantastiska personer, som även under vidriga förutsättningar fortsätter att kämpa och hjälpa varandra. 

Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna och gruppledare för jämställdhetsutskottet, samt återkommande EU-krönikör i Fempers nyheter.