Nyheter

Delstaten Kansas skyddar aborträtten

Från vänster Calley Malloy, Cassie Woolworth och Dawn Rattan, under folkomröstningen i Kansas 2 augusti 2022.

Den amerikanska delstaten Kansas invånare har röstat för att skydda aborträtten. Av dem som deltog i folkomröstningen var en majoritet mot att införa totalt abortförbud i delstaten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det här var den första folkomröstningen och riktiga testet på de amerikanska väljarnas inställning till aborträtten sedan USA:s Högsta domstol upphävde Roe mot Wade och det konstitutionella skyddet av aborträtten i juni.

Resultatet innebär att konservativa republikanska politiker inte kan införa striktare abortlagar eller förbud i delstaten. Och det ses som en något oväntad men inte desto viktigare seger för aborträttsförespråkarna i vad som är en konservativ delstat. Inte minst eftersom flera andra delstater i söder och mellanvästern redan förbjudit abort.

På grund av sin geografiska position mitt i landet är Kansas redan idag en nyckeldelstat när det kommer till rätten att få tillgång abort för många kvinnor från andra delstater med hårdare lagar.  Abort är här tillåtet fram till den 22:a graviditetsveckan.

I och med den här segern hoppas demokraterna ingjuta nytt hopp och energi inför mellanårsvalet i november.

I grannstaterna Oklahoma och Missouri är aborter redan i stort sett totalförbjudna. Nyligen införde även delstaten Indiana ny stram lagstiftning på området.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV