Nyheter

Sydafrika segrade i African cup of nations

Det sydafrikanska landslaget firar efter segern i African cup of nations (WAFCON) i Rabat, Marocko, lördag 23 juli 2022.

Sydafrika vann finalen mot Marocko i den fjortonde upplagan av African women cup of nations (WAFCON). Detta medan Zambia slog Nigeria i bronsmatchen.

Intresset för damfotboll växer i Afrika. Under semifinalen mellan Nigeria och värdlandet Marocko slogs nytt publikrekord för mästerskapet då närmare 46000 personer kom till Prince Moulay Abdellah-stadion i Rabat för att se matchen. Ett publikrekord som toppades redan under finalmatchen, då 50000 personer kom för att se den, fler än någonsin tidigare under WAFCON.

I turneringen, som spelades i Marocko den 2 till 23 juli, deltog tolv lag från den afrikanska kontinenten.

Det marockanska damlandslaget blev det första nordafrikanska lag att ta sig till final i WAFCON. Värdlandets succé bidrog till det stora intresset för matcherna och turneringen.

Sydafrika har gjort bra ifrån sig i tidigare turneringar, men vann för första gången African cup of nations. Anfallaren Hildah Magaia blev matchhjälte med sina två mål i finalen, som gav slutresultatet 2-1.

Lagets förbundskapten Desiree Ellis fick utmärkelsen årets ledare under turneringen. För första gången någonsin var tre landslagsledare kvinnor i årets upplaga av WAFCON.

I Latinamerika vann Brasilien för åttonde året i rad Copa America, Sydamerikas mästerskapsturnering. Laget slog Colombia i finalen. Brasilien leds av förbundskapten svenska Pia Sundhage.