Nyheter

Sydafrikansk ANC-politiker har gått ur tiden

ANC:s Jessie Duarte vid lanseringen av valmanifestet 2019.

Det sydafrikanska partiet African national congress, ANC:s, vice generalsekreterare Yasmin ”Jessie” Duarte har avlidit. Hon blev 68 år gammal.

Yasmin ”Jessie” Duarte, som spelade en viktig roll i Sydafrikas befrielsekamp, förlorade sin 8-månader långa kamp mot cancer vid 68 års ålder. Hon var aktiv i politiken fram tills hon insjuknade.

Vid tiden för hennes bortgång var Duarte tillförordnad generalsekreterare för ANC.

I slutet av 1970-talet blev Yasmin Duarte aktiv i en värld av politisk mobilisering – inte minst efter att ha inspirerats av den ikoniska Albertina Sisulu – vilket gav henne etiketten att vara en av ”Ma Sisulus flickor”.

Hon blev senare generalsekreterare för Federation of transvaal women.

Duarte var en del av ett underjordiskt team som skapade kvinnostrukturer över hela landet under kampen för frihet.

Hon är också känd för att ha spelat rollen som personlig assistent åt befrielsejättarna – Walter Sisulu och Nelson Mandela.

ANC:s talesperson. Pule Mabe, sade att Duarte gav sitt liv till kampen för jämlikhet i Sydafrika och på den afrikanska kontinenten.

– Hon ägnade hela sitt liv åt kampen för ett enat, icke-rasistiskt, icke-sexistiskt, demokratiskt, välmående och rättvist Sydafrika. Hon var en engagerad jämställdhetsaktivist, som kämpade obevekligt för kvinnors frigörelse och för att stärka kvinnors ställning, sade Mabe.

Yasmin Duarte kommer att bli ihågkommen av många unga sydafrikaner för sin engagerade kamp mot sexism, rasism och patriarkala strukturer och för de marginaliserades rättigheter.