Femperspodden

#12 America Vera-Zavala om tystnaden efter terrordådet i Visby

Författaren och dramatikern America Vera Zavala i Femperspodden.

Veckans program fokuserar på det högerextrema terrormordet på Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Visby – och tystnaden som följde efter dådet:
– De ställde inte ens in festerna under kvällen, konstaterar America Vera Zavala som chockerats av de uteblivna reaktionerna.

America Vera-Zavala är dramatiker, författare och regissör. I mer än tjugo år har hon verkat i den offentliga debatten och använt sin position för att påvisa rasismens konsekvenser. Tystnaden efter dådet har skakat henne:
– Ett politiskt mord på en politisk person av en nazist mitt under Amledalsveckan – i en valrörelse – och vi pratar inte om det? De ställde inte ens in festerna?
/…/
Är det värre nu än för 20 år sedan?
– Ja, absolut. Den rasistiska diskursen är så normaliserad i dag. Det här duckande för att prata om rasismen, det blir ju bara värre och värre.

Dådet utfördes av en man som hade radikaliserats som aktivist i det öppet nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. 33-åringen som erkänt mordet sitter häktad misstänkt för terrorbrott, samt förberedelse till terroristbrott och sitter häktad för mord sedan tidigare.

Ing-Marie Wieselgren var en känd och respekterad röst i vårdfrågor och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner. Hon knivhöggs i halsen och blödde ihjäl, trots att åskådare gav henne första hjälpen direkt på plats.

EDIT: Sedan intervjun gjordes har Rättsmedicinalverket meddelat att
den misstänkte terrormördaren led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet på Ing-Marie Wieselgren. Han bedöms därmed vara i behov av psykiatrisk vård, konstaterar de i ett utlåtande.

America Vera-Zavala kommenterar Rättsmedicinalverkets utredning:
”Väldigt många män är psykiskt sjuka. Det betyder inte att deras ideologiska motiv när de utför brott ska förringas i en frisk samhällsdebatt.”

Redaktör: Sagal Hussein Omar
Foto: Elisabeth Ohlson

Du hittar podden i de flesta poddläsare, på Soundcloud och läser du i appen kan du lyssna här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV