Nyheter

Feministiskt initiativ Stockholm vill öppna samiskt demokraticenter

Samernas flagga.

#val22 Feministiskt initiativ föreslår att Stockholms stad startar ett samiskt demokraticenter för att stärka stadens arbete med att öka kunskapen om och motverka diskrimineringen mot samer. Förslaget kommer på den internationella urfolksdagen 9 augusti.

– Sverige har en lång historia av övergrepp mot samer som har lämnat djupa spår i samhället. Som huvudstad är det viktigt att vi leder vägen för att säkerställa att de fruktansvärda brotten som har begåtts aldrig sker igen, säger Paulina Sokolow, förstanamn för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval.

Förbättringen av stadens arbete med nationella minoriteter har stått högt upp på agendan sedan Feministiskt initiativ kom in i Stadshuset 2014. Under mandatperioden har partiet lagt en motion i kommunfullmäktige om att införa ett kommunalt föreningsbidrag till nationella minoriteter.

– Stockholm ska vara en frizon för alla minoritetsgrupper. Som judinna är det en fråga som står mig särskilt nära hjärtat. I en tid då nationalism har normaliserats, där vissa vill att det bara ska finnas plats för ett folk, ett språk och en kultur, behöver vi slå vakt om de nationella minoriteternas rättigheter i vår stad. Som Stockholms antirasistiska parti är det för oss en självklarhet, säger Sokolow.

Ett samiskt demokraticenter skulle fungera likt ett medborgarkontor som erbjuder råd och stöd till individer, samhällsvägledning och medborgarservice, men också som ett nav för stadens arbete med samiska frågor.