Evenemang

För flickors rätt till utbildning i Afghanistan

MÅNDAG 15 AUGUSTI, STOCKHOLM

Den 15 augusti är det ett år sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan. Ett maktövertagande som lett till att flickors rätt till utbildning efter 12 års ålder inte längre är en självklarhet.

Kom och lyssna på våra talare kl 16-16.30: Korta tal av:
Meira Omar, influenser på Instagram. Azadeh Rojhan Gustafsson, ordförande i Svenska Afghanistankommitten(SAK), Riksdagsledamot för (S), Maria Leissner, tidigare ordförande i SAK och i fd partiledare i Liberalerna.
Fler talare kan tillkomma.

Du kan hjälpa oss genom att delta som funktionär genom att sprida information och talar med besökare om läget mm. Maila oss gärna på [email protected]

När skolåret började meddelade talibanerna att utbildning för flickor över klass sex hålls stängd på obestämd tid. Miljontals flickor får nu inte möjlighet att utbilda sig. I förlängningen leder det till att Afghanistan inte kommer ha kvinnliga lärare, sjuksköterskor eller barnmorskor och kvinnor kan då inte få utbildning och vård. Det är en ond cirkel som förvärrar situationen ytterligare för kvinnorna i ett av världens fattigaste länder.
I SAKs skolor, som är fortsatt öppna, går ca 60 000 flickor, men det är bara en bråkdel av de flickor som nu förvägras att gå i skolan efter 12 års ålder. Bland afghaner och bland många lokala myndigheter i landet är trycket stort på talibanledningen att åter öppna skolorna för flickor och kvinnor, oavsett ålder. Löften har getts, men inget händer.
I Sverige och andra länder kan vi stötta den lokala afghanska opinionen på olika sätt. Manifestationer som den vi nu ordnar, skapa medieuppmärksamhet hemma och internationellt, stötta biståndsorganisationer som arbetar i landet. SAK är en av dessa.

Ett enkelt sätt att bidra till att det även i fortsättningen är möjligt för flickor i Afghanistan är att stötta Svenska Afghanistankommittens utbildningsprogram genom att swisha valfritt belopp till nummer 9007808. Ett års utbildning kostar 500 kr

Till eventet tar vi med afghanska mattor där vi lägger ut små ryggsäckar/skolväskor för att understryka vad eventet handlar om. Ta med en ryggsäck/ skolväska du också!

MÅNDAG 15 AUGUSTI 2022 KL. 15:00–18:00
Manifestation för flickors rätt till utbildning i Afghanistan!
Norrmalmstorg
Evenemang av Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Stockholm
Norrmalmstorg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV