Nyheter

Fyra poliser gripna för Breonna Taylors död

Breonna Taylors mamma Tamika Palmer (i mitten), leder en marsch genom gatorna i centrala Louisville på ettårsdagen (2021) av hennes död i samma stad.

Det amerikanska justitiedepartementet har åtalat fyra poliser för mordet på Breonna Taylor, som dödades i en misslyckad och olaglig polisräd mot hennes hem i mars 2020.

Två nuvarande och två tidigare poliser vid Louisvilles polisdepartement i delstaten Kentucky har åtalats federalt för mordet på Breonna Taylor som blev 26 år.

Under en presskonferens den 4 augusti sa justitieminister Merrick Garland att de fyra poliserna står åtalade för brott mot medborgerliga rättigheter, olaglig konspiration, falska uttalanden och användning av överdrivet våld.

Vidare hävdade Merrick Garland att dessa brott resulterade i Taylors död och att ”Breonna Taylor borde vara vid liv idag.”

I mer än två år har familjen insisterat på utredning av händelsen.

– Jag har väntat i 874 dagar på idag, sade Taylors mamma Tamika Palmer, i ett tal till pressen och supportrar som samlats efter tillkännagivandet.

Vidare tackade Tamika Palmer för allt det stöd som hon och hennes familj har fått av människor från hela världen.

– Detta var inte en persons, en grupps eller en advokats verk, utan blev möjligt tack vare en koalition av människor från olika bakgrunder och yrken som krävde rättvisa för Breonna Taylor och de många offren för polisbrutalitet, fortsatte hon.

Breonna Taylors död var ett uppvaknade för många amerikanare och ledde till den virala hashtagen #sayhername och demonstrationerna som svepte över USA och runt om i världen under våren och sommaren 2020.

Fakta/Bakgrund

Breonna Taylor och hennes pojkvän Kenneth Walker låg och sov i hennes lägenhet när civilklädda poliser runt midnatt den 13 mars 2020 slog sönder dörren.

Även om poliserna hävdar att de meddelade sin närvaro innan de gick in, så har pojkvännen uppgivit i förhör att han inte hörde någon varning, och eftersom han trodde att det var inkräktare sköt han ett varningsskott som träffade en av poliserna i benet. Kenneth Walker hade vapenlicens och rätt att bära vapnet dolt.

Tre av officerarna sköt tillbaka totalt 32 skott, varav sex träffade Breonna Taylor. Kenneth Walker greps initialt för misshandel och mordförsök. Tolv månader senare avfärdades anklagelserna mot honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV