Nyheter

Ikoniska sångaren och skådespelaren Olivia Newton-John dör vid 73 år

Skådespelerskan och sångerskan Olivia Newton-John på inspelningen av  Grease i Los Angeles den 30 augusti 1977.

Olivia Newton-John vann flera Grammy-priser under en karriär på fem decennier och var mest känd för sin roll som Sandy i filmen Grease.

I ett uttalande meddelade hennes man John Easterlig att Olivia Newton-John ”avled fridfullt” omgiven av familj och vänner i sitt hem i södra Kalifornien den 8 augusti. Detta efter att under många år kämpat mot bröstcancer.

Olivia  Newton-John föddes i Storbritannien 1948 men växte upp i Australien och började i tidig ålder göra musik.

Debuten kom när hon representerade Storbritannien i Eurovision song contest 1974, där hon förlorade mot det svenska bidraget Waterloo av ABBA.

Nästa steg i karriären som befäste henne som internationell stjärna utanför Australien och Storbritannien var det countryinspirerad albumet Let me be there från 1973, som också gav henne en Grammy för bästa kvinnliga countryartist.

Hennes karriär exploderade året därpå med albumet If you love me, let me know, som toppade Billboard. En succé som ledde till att hon fick huvudrollen som Sandy i regissören Randal Kleisers filmatisering av musikalen Grease, en av de mest kända filmmusikalerna genom tiderna.

Filmens soundtrack producerade fler hitsinglar för Newton-John som till exempel You’re the one that I want, Hopelessly devoted to you och Summer nights. 

1981 släpper hon låten Physical som chockerade med sin sexuella titel och video, låten utsågs till årets låt av Billboard trots att den förbjudits av vissa radiostationer.

Hon var en de första stjärnorna som offentligt delade med sig av sina personliga erfarenheter av en hälsokris när hon fick diagnosen bröstcancer 1992 och var öppen med hennes kamp genom kemoterapi och bröstrekonstruktion. Ett engagemang som slutligen ledde till skapandet av Olivia Newton-John cancer wellness and research center i Melbourne.

I maj 2017 meddelade hon att bröstcancern återkommit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV