Nyheter

Irak kriminaliserar hbtqi-personer

Det råder stor oro bland hbtqi-communityn i Irak efter att landets regeringen inlett en process för att förbjuda homosexualitet. Lagen riskerar att låta grupper som sprider hat mot hbtqi-personer att komma undan med mord, varnar rättighetsaktivister.

– Det här kommer att leda till att den irakiska regeringen kan komma undan med mord och samtidigt ge rättsligt skydd åt väpnade grupper och andra kriminella, som fortsätter att rikta in sig på hbtqi-personer, säger Amir Ashour, verkställande direktör för organisationen IraQueer till tidningen Middle East Eye.

Aktivister beskriver det som pågår som en fullständig kriminalisering av hbtqi-personer.

– Det kommer också att få en enorm inverkan på hbtqi-rörelsen i stort, eftersom queerpersoner och andra som står upp för oss kommer att kunna utsättas för rättsliga konsekvenser, förutom det utomrättsliga våld som vi redan har utsatts för i decennier, fortsätter Ashour.

Den irakiska regeringen har uppgivit att de kommer att ta steg för att införa en lag som ska förbjuda homosexualitet.

Homosexualitet legaliserades i Irak 2003 men hbtq+-personer lever under konstant rädsla.

I en rapport från Human rights watch som kom tidigare i år beskrivs det utförligt hur hbtqi-personer utsätts för bortföranden, mordförsök, utomrättsliga mord, sexuellt våld inklusive gruppvåldtäkt och onlinetrakasserier av både irakisk polis och väpnade grupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV