Nyheter

Serena Williams tar smärtsamt farväl 

Serena Williams under tennisturneringen National Bank Open i Toronto 8 augusti 2022.

Serena Williams är en av de mest hyllade idrottarna genom tiderna. I en uppsats i tidningen Vogue skriver hon att US Open i september blir hennes sista turnering.

Serena Williams säger att hon är redo att ta ett steg bort från tennisen efter att ha vunnit 23 Grand slam-titlar. Hon vill fokusera på att få ett barn till samt sina företag.

”Jag fyller 41 den här månaden, och något måste ske”, skrev Williams i en uppsats som publicerades tisdagen den 9 augusti på tidningen Vogues hemsida under rubriken Serena Williams säger farväl till tennisen på sina egna villkor – och med sina egna ord. 

I uppsatsen skriver hon också om det orättvisa i hennes beslut och hur svårt det var för henne att fatta det:

”Tro mig, jag ville aldrig behöva välja mellan tennis och familj. Jag tycker inte att det är rättvist. Om jag var en kille skulle jag inte skriva det här eftersom jag skulle vara där och spela och vinna medan min fru gjorde det fysiska arbetet med att utöka vår familj.”

När Williams var gravid med sin dottern Alexis Olympia Ohanian Jr spelade hon tills hon var två månader gravid.

Unik tennisspelare som banat väg

Serena Williams var bara 17 år när hon vann sin första Grand slam-titel vid U.S. open 1999. Under mer än två decennier slog hon inte bara sina motståndare, hon överväldigade dem med enorm skicklighet och påverkade kulturen i hennes sport.

”Det finns ingen lycka i detta ämne för mig. Jag vet att det inte är det vanliga att säga, men jag känner en stor smärta. Det är det svåraste jag någonsin kan föreställa mig. Jag hatar det. Jag hatar att jag måste stå vid den här vägkorsningen.”

Williams berömde också spelarna som kom före henne, både för deras skicklighet och för deras insatser för jämställdheten inom sporten.

Genom åren har hon kämpat för lika lön och mångfald inom sporten, hjälpt till att forma tennisen till vad den är idag och skapat fler möjligheter för svarta kvinnor.

Enligt sportkritiker är Serena Williams en av sin tids största idrottare, och hennes status ligger i hennes kapacitet att styre över en sport, som inte hade sett en svart spelare som Serena Williams eller hennes syster Venus Williams tidigare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV