Nyheter

Sagostunder med dragqueens störs av anti hbtqi+-protester

En grupp katoliker ber utanför ett bibliotek under Drag Story Hour i New York, fredagen den 17 juni 2022.

Allt fler sagostunder med dragqueens för barn störs av anti hbtqi+-protester. På flera håll under sommaren har högerextrema och kristna fundamentalister protesterat utanför bibliotek och kulturhus i USA och Storbritannien

I flera amerikanska städer som till exempel New York, Houston och Washington har events möts av protester. De protesterande har skrikit ”grommers” mot dragartister och ropat glåpord mot föräldrar och barn som anmält sig till sagostunden.

De som protesterar kommer från flera olika grupper som till exempel ökända högerextrema Proud boys, abortmotståndare, små kyrkogrupper och anti- vaccin anhängare. Datum för drag-event och sagostunder har spridits via dessa gruppers sociala medier.

Fenomenet har också spridit sig till Storbritannien där Drag queen story hour UK stött på problem under årets sommarturné.

I staden Reading i Storbritannien avbröts en pågående högläsning av arga protester, som bland annat tidningen Independent rapporterade om.

Och i början av juni när en video av ett dragqueen-event för barn i Dallas blev viralt, lovade den republikanska lagstiftaren Bryan Slaton i Texasatt införa ett statligt förbud som skulle hindra barn från att delta i dragshows.

Några dagar senare lyfter Floridas guvernör Ron DeSantis, som väntas ställa upp i presidentvalet 2024, upp händelsen på nationell nivå.

Republikanska politiker som Lauren Boebert från Colorado och Marjorie Taylor Greene från Georgia, från den yttersta högerkanten hävdar att alla dragshower borde vara olagliga för minderåriga.

Fakta/Drag queen story hour

Sedan 2015 har plattformen Drag queen story hour arrangerat högläsning för barn i de flesta amerikanska stater och har systerföreningar i länder som Japan, Mexico och Sverige. Dessa har varit fredade från protester fram tills nu.

Artister läser böcker för barn som ett medel för ökad läskunnighet och medkänsla för andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV