Nyheter

Facebook lämnade ut privat chatt mellan mor och dotter

Meta som äger Facebook har gett polisen tillgång till en privat chattkonversation i Messenger-appen mellan en ung kvinna och hennes mor. Nu står båda anklagade för att ha genomfört en hemmaabort och därefter gjort sig av med fostret.

Nyheten om Metas utlämning av uppgifter i delstaten Nebraska i USA har väckt både bestörtning och oro kring hur de digitala plattformarna hanterar personlig information, inte minst i de amerikanska delstater där abort numera är olagligt.

Händelsen väcker många farhågor både hos kvinnor som behöver genomföra en abort och de som i sitt yrke arbetar med frågor som rör abort med allt från information och rådgivning till att genomföra aborter.

Mejlkorrespondensen handlade i det här fallet om en medicinsk abort som den unga kvinnan anklagas för att ha genomfört i den 28:e graviditetsveckan. Den nu 18-åriga flickan står åtalad för falsk tillvitelse och brott mot griftefriden. Mamman står åtalad för brott mot abortlagen samt brott mot griftefriden.

Bevisen som staten har är just chattmeddelandena, rapporterar Vice. Enligt tidningen lämnade staten Nebraska in en husrannsakningsorder till Meta och krävde att all data rörande de två skulle utlämnas, vilket Meta också gjorde.

Facebook har kommenterat fallet och försvarar sig med att polisen inte hade skrivit att det rörde sig om en abortutredning. Utan att de ville ta del av dokument i en utredning som rörde ett dödfött barn som hade eldats upp och begravts.

Facebook har dock inte svarat på hur de skulle ställt sig till en begäran om att utlämna information om det rörde en abort, skriver Washington post i en kommentar.

Men oron som spridit sig och bland annat återupplivat hashtaggen #deletefacebook tycks befogad, eftersom en fällande dom riskerar att öppna upp för myndigheter att begära ut information om privatpersoner.

Enligt Corynne McSherry, juridisk direktör på integritetsadvokatgruppen Electronic Frontier Foundation har techföretagen inte så stort val när en dylik begäran inkommer.

– Om begäran är giltig och riktar sig mot en individ, kommer teknikföretagen att ha relativt få alternativ när det gäller att utmana den, säger Corynne McSherry till Washington Post.

Hon tillägger:

– Det är därför det är väldigt viktigt för företag att vara försiktiga med vad de samlar in, för om du inte samlar på dig, så kommer de inte.

Kvinnor uppmanas nu att radera sina Facebook-konton för att förhindra att deras data lämnas ut och används i eventuella rättsprocesser.