Nyheter

Facket vill stoppa SD-reklam i tunnelbanan

Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeri som mötte resande vid Östermalms tunnelbanestation rivs ner i protest, 2015.

#val22 Nu i dagarna gör Sverigedemokraterna (SD) reklam på ett helt tåg i Stockholms tunnelbana. Fackklubben Seko tunnelbanan, som organiserar förarna, vill att reklamen förbjuds, eftersom den är både upprörande och utgör en säkerhetsrisk.

Partiets symbol, blåsippan, är tryckt över hela tåget. Och förutom det står det ”Välkommen ombord på segertåget” och ”SD 22” på dörrarna. Något som har fått den lokala fackklubben Seko tunnelbanan och dess medlemmar, förarna, att reagera starkt. De uttrycker både kritik och oro.

–Tåget kan attackeras av olika motståndare av SD. Våra förare känner sig utsatta, säger ordförande Jannis Konstantis till Sekotidningen.

”Skillnaden anser vi jämfört med förut att denna gång att ett helt tåg är täckt med reklam för ett politiskt parti som många anser att det har högerextrema åsikter och kan påverka vår arbetsmiljö.”, skriver SEKO tunnelbanan i ett uttalande.

Detta i sin tur, menar de, resulterar i arbetsmiljöproblem för förarna samt att det uppstår säkerhetsrelaterade problem.

Mer specifikt handlar det om en oro hos förarna kring att det kan leda till konflikter och fysiska konfrontationer mellan meningsmotståndare, det vill säga de som är för eller mot SD, på perrongerna eller tågen.

Jannis Konstantis från Seko vill att det ska vara förbjudet för SD, och andra partier att beklä hela tåg med partireklam.

Klubben kräver att arbetsgivaren MTR gör en riskbedömning nu. Detta eftersom Storstockholms lokaltrafik (SL) efter samråd med polisen kan säga nej till politisk reklam som bedöms äventyra säkerheten för resenärer eller personal i SL-trafiken.

– Det är första gången som hela tåget, både inåt och utåt har partipolitisk reklam. Förut var det bara några affischer inne i tåget. Förare mår dåligt av att göra reklam på hela tåget för SD. Det är en sak med affischer inne i tåget, säger han.

SL menar att politisk reklam har varit tillåten i kollektivtrafiken sedan 1988.

”SL, eller trafikförvaltningen, måste som myndighet med anledning av den svenska grundlagen behandla alla politiska partier likvärdigt. Det här betyder att alla politiska partier har rätt att framföra sina budskap och köpa reklamytor”, skriver pressavdelningen.

År 2015 stoppade SL SD-reklam i tunnelbanan av just säkerhetsskäl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV