Nyheter

Fi satsar på kommuner och regioner inför valet

Luis Lineo, partisekreterare kandidat till riksdag, region (Stockholm) och kommun (Stockholm).

#val22 Feministiskt initiativ satsar särskilt på kommun- och regionvalen i valet i september 2022, skriver partiet i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

– Att satsa på kommuner och regioner är i linje med partiets långsiktiga valstrategi för att bygga partiet underifrån och nära väljarnas vardag, säger Luis Lineo, partisekreterare och kandidat till riksdag, region (Stockholm) och kommun (Stockholm).

Feministiskt initiativ ställer upp till val på alla politiska nivåer enligt listan som presenterades i januari 2022 och som Fempers nyheter rapporterat om.

– Vi ställer även upp på nationell nivå för att skapa opinion, sätta press på riksdagspartierna i våra kärnfrågor, lyfta våra lokalföreningar och i bästa fall komma in i riksdagen, säger Lineo i pressmeddelandet.

Men det är alltså på kommun- och regionnivå som partiet redan finns representerade och ”gör verklig skillnad i människors liv”, som man väljer att satsa den sista månaden som är kvar fram till valet.

Teysir Subhi
Teysir Subhi. FOTO: Ida Nyström

Partiets uttalande om att prioritera kommun- och regionalval kommer under slutet av partiledaren Teysir Subhis valturné. Subhi har sedan i juni rest från Gállok i Norrland till Malmö i Skåne.

– Jag har suttit i kommunfullmäktige i Göteborg de senaste fyra åren och ser vilken skillnad vår politik gör. Idag är vi Sveriges största parti utanför riksdagen och finns representerade i 12 kommuner och en region, säger Teysir Subhi till Fempers nyheter.

Enligt färska siffror skulle ”Övriga partier”, där Fi ingår få 2 procent av rösterna om det skulle vara val i dag. Det är en ökning med 0,9 procentenheter sedan i november 2022, enligt partiet.

Trots att det finns ”tunga feministiska frågor där Fi så uppenbart behövs i dagens och framtidens Sverige”, enligt partiet, beslutar alltså partiet att nu satsa intensivt på kommun- och regionvalen fram till valet.

– Jag ser det som vår långsiktiga strategi att bygga starka kommunföreningar och att fortsätta att skapa ett politiskt förtroende hos våra väljare där vi inte kompromissar med vår ideologiska förankring. Det är så vi kommer in i riksdagen, säger Teysir Subhi till Fempers nyheter.

Partiet finns idag representerat i tolv kommuner samt i en region. I valet i september ställer Fi upp med vallistor i 15 kommuner och 6 regioner.

FAKTA/Kommuner och regioner där partiet går till val

Kommunval 2022: Falun, Gnesta, Gullspång, Göteborg, Jönköping, Kiruna, Kungälv, Linköping, Lund, Malmö, Norrtälje, Stockholm, Strömstad, Umeå och Uppsala.

Regionval 2022: Jönköping, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland

*artikeln har uppdaterats

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV