Nyheter

Elana Dykewomon – lesbisk ikon och rosad författare  

Poeten, författaren och gayaktivisten Elana Dykewomon har i fem decennier skrivit och satt kärleksrelationen mellan kvinna och kvinna i fokus.

Den hyllade amerikanska lesbiska författaren och aktivisten Elana Dykewomon har avlidit i cancer 72 år gammal. Hon dog i sitt hem i Oakland, Kalifornien, den 7 augusti 2022.

Enligt kritiker var hennes konst explicit och ”in your face”.

Debutboken Riverfinger women från1974 handlar om ung lesbisk kärlek under 60-talets fredsrörelse och vietnamkriget . Trots att Elana Dykewomon endast var 23 år gammal när hon skrev River women så skulle det bli en av hennes mest älskade böcker och en klassiker.

I hennes mest kritikerrosade bok Beyond the pale från 1997 gräver hon djupare i sina judiska rötter och har själv beskrivit romanen som ett sökande efter judiska lesbiska förfäder. Boken följer en judisk barnmorska som immigrerade till New York med sin partner under det tidiga nittonhundratalet.

Förutom att skriva böcker var hon också redaktör och en av grundarna av Sinister wisdom, en legendarisk lesbisk tidskrift för litteratur och konst, från 1987 till 1994.

Född Elana Nachman i New York 1949, bytte hon efternamn till Dykewomon efter publiceringen av hennes debut Riverfinger women, för att hon inte längre ville definieras av män. ”Jag valde ”dyke” för makten och ”womon” för alliansen”, skrev hon senare i en essä.