Nyheter

Saudisystrarnas död i Sydney ett mysterium

Två asylsökande saudiarabiska systrar, Asra och Amaal Abdullah Alsehli, hittades döda i sina sängar i sin lägenhet i Sydney, Australien den 7 juni. Enligt polisen avled systrarna i början av maj, men ingen upptäckte något förrän efter en månad.

Trots två månader av polisundersökning kan polisen inte bekräfta vad som orsakade 24-åriga Asra Abdullah Alsehlis och hennes syster, 23-åriga Amaal Abdullah Alsehlis, dödsfall.

Enligt polisen fanns det inga tecken på att någon brutit sig in i lägenheten och inga uppenbara tecken på skada. Ingen familjemedlem eller bekant märkte att systrarna var frånvarande, utan upptäckten skedde när hyran inte betalades under flera veckor.

Polisen har vid flera tillfällen bett allmänheten om hjälp, senast i ett pressmeddelande den 27 juli, i vilket dödsfallen beskrivs som ”misstänkta” och ”ovanliga”. Polisen har också släppt fotografier av systrarna, som flyttade till Australien som tonåringar 2017 och sökte asyl i landet. En begäran de hade fått avslag på och var i process att överklaga. 

En syster angav rädsla för förföljelse i Saudiarabien baserad på hennes sexualitet som grund för hennes asylansökan, den andra systern angav rädsla för förföljelse. 

Vad polisen vet är att systrarna höll en låg profil sedan de sökte asyl i Australien 2017, enligt vittnen till media och polis lämnade systrarna aldrig sin lägenhet.

En tidigare fastighetsvärd berättade för Guardian att kvinnornas mamma hade besökt dem någon gång mellan 2017 och 2019, men att systrarna ”höll sig för sig själva”, hade väldigt få vänner – förutom en pojkvän som en av systrarna hade.

I ett reportageABC Australia berättade fastighetsvärd Michael Baird att paret hade bett honom att kontrollera säkerhetsfilmerna månaderna före deras död. Enligt fastighetsvärden hade de varit oroliga att någon fifflade med deras matleveranser. Filmen avslöjade ingenting.

Polisen har sagt att det inte finns något som tyder på att deras familj ska betraktas som misstänkt.

Fallet har fått stor uppmärksamhet både i australiensisk och internationell media. En del av rapporteringen har gradvis avslöjat två unga kvinnor i en desperat situation. Det har också spekulerats kring både självmord och mord.