Nyheter

Statsminister Sanna Marin backas upp av kvinnor

Finlands premiärminister Sanna Marin håller en presskonferens i Helsingfors, där hon berättar att hon tagit ett drogtest, 19 augusti 2022.

En video på Finlands statsminister Sanna Marin där hon dansar och festar, som spreds på sociala medier, har väckt en livlig debatt och har lett till krav på drogtest. Nu stöttar kvinnor i Finland statsministern med att posta partyvideos.

Hur får en politiker bete sig på en fest? Den frågan har diskuterats en hel del i Finland den senaste tiden.

Detta efter statsminister Sanna Marin hamnat i en politisk storm på grund av en video där hon och några vänner festar och dansar. Videon har delats med allmänheten mot hennes vilja.

En video som gav upphov till kritik från andra politiker, bland annat Mikko Kärnä från finska Centerpartiet som annars stöder regeringen, uppmanade Marin att presentera ett negativt drogtest i finska tidningen Iltalehti.

Sanna Marin som i december 2019 blev Finlands yngsta premiärminister någonsin höll en presskonferens fredagen den 19 augusti för att bemöta kritiken och anklagelser om att hon har varit drogpåverkad under festen.

I presskonferensen berättade hon att hon har tagit ett drogtest ”för sitt eget rättsskydd” och att resultatet kommer om en vecka.

Marin försvarade sig med att säga att hon inte gjorde annat än att ”dansa, sjunga, krama mina vänner och dricka alkohol” och fortsatte med att säga ”Jag hoppas att det år 2022 är accepterat att även beslutsfattare dansar, sjunger och gå på fester”.

Under hashtaggen solidarity with Sanna har hundratals finska kvinnor i alla åldrar, under helgen lagt upp videos på sig själva när de dansar. Det är kvinnor som dansar obehindrat i sitt hem, på klubb, i trädgården, tillsammans med vänner och på öppen gata, några med en drink i handen.

De flesta av tweetsen punkterar myten att kvinnor inte kan festa och styra landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV