Nyheter

Hur kvinnofientliga Andrew Tate blev globalt känd

I ett reportage från The Guardian avslöjas att anhängare av den kontroversiella misogyna influencern Andrew Tate uppmanades att översvämma TikTok med de mest vulgära klippen på honom för att provocera.

Journalisten Shanti Das reportage visar hur den före detta kickboxaren och Big Brother-deltagaren, Andrew Tates, snabba berömmelse inte var en slump och hur hans kvinnohat-retorik marknadsfördes på TikTok.

Enligt The Guardian handlade det om en samordnad ansträngning som involverade tusentals medlemmar av Tates så kallade onlineskola. Medlemmar uppmanades att på konstgjord väg med hjälp av copycat-konton öka Tates engangemang och välja de mest kontroversiella klippen, för att uppnå maximalt antal visningar i ett försök att manipulera algoritmen. De utlovades betalning för insatserna på sociala medier samt för varje person de värvade.

På mindre än tre månader har strategin gett honom många följare på nätet. Syftet har också varit att värva nya medlemmar till Tates ”skola” som kostar 39 pund för att gå med i. Många av männen och pojkarna, som återfinns bland medlemmarna, är från Storbritannien och USA.

TikToks egna algoritmer rekommenderade kvinnohat-retorik till tonårspojkar

Trots att TikTok säger att kvinnofientligt innehåll strider mot företagets riktlinjer, visar reportaget i The Guardian att hotfull retorik marknadsförts till unga personer. Vad det gäller Andrew Tate har Tiktok varit den plattform där hans material har delats och kommenterats mest och på. Visningarna under hashtaggen #AndrewTate uppgår till 12,7 miljarder.

I sitt grävarbete genomförde journalisten Shanti Das också ett experiment för att få en inblick i vad unga visas på plattformen TikTok, som låter användare gå med från 13 års ålder. Hon skapade ett nytt TikTok-konto för en påhittad tonåring med ett falskt namn och födelsedatum.

I artikeln redovisas hur den påhittade 18-åringens konto först fick en blandning av material inklusive komediklipp, hundvideor och diskussioner om mäns mentala hälsa.

Men efter att ha sett videor riktade till manliga användare, bland annat ett klipp om hur män inte pratar om sina känslor, började algoritmen föreslå mer innehåll som vara skräddarsytt för män. Detta utan att ha sökt efter eller gillat innehållet själv.

Det dröjde inte länge fören 18-åringens konto blev rekommenderat videor av Andrew Tate och copycat-konto med Tates namn och bild.

Efter att ha sett två av hans videor rekommenderades klipp där han uttryckte kvinnofientliga åsikter. Nästa gång kontot öppnades var de första fyra inläggen av Tate, från fyra olika konton.

När appen öppnades en vecka senare, översvämmades kontot igen med innehåll från Tate, med åtta av de första 20 videorna från Tate.

Fredagen den 19 augusti blev Andrew Tate avstängd från Facebook och InstagramMeta sa att de hade tagit bort Tate från sina plattformar för att han hade brutit mot deras policy om ”farliga organisationer och individer”.

Kontroversiell under en längre tid

Andrew Tate har sedan tidigare kritiserats för sina kommentarer och hans behandling av kvinnor i videor, poddsändningar och intervjuer. I en video på Youtubekanalen med Barstool Sports sade Tate att han måste ha ”auktoritet över kvinnor”.

2016 avbröts Tates tid på Big Brother efter att en video, där han slog en kvinna med ett bälte kommit ut. Kort efteråt dök en annan video upp i vilken han ber en kvinna att räkna de blåmärken han uppenbarligen orsakat henne. Både Tate och kvinnorna nekade att övergrepp förekommit och sade att klippen visade sex med samförstånd.

Under #Metoo 2017 blev Andrew Tate känd i incel-världen när Twitter stängde av hans konto efter att han gått ut med att kvinnor borde ”bära ansvaret” för sexuella övergrepp.

Han har också sagt att kvinnor inte ska köra bil, att han inte tror på depression och att män inte kan ha eller visa känslor.

I april bröt sig den rumänska polisen in i hans fasta egendom efter ett tips om att en amerikansk medborgare hölls där mot hennes vilja. Anklagelserna gick längre och påstod att Tate och hans bror Tristan Tate, tvingade kvinnorna de höll instängda till sexarbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV