Nyheter

Oscarsakademin ber aktivisten Sacheen Littlefeather om ursäkt

Oscarsakademin ber Sacheen Littlefeather om ursäkt efter hennes upplevelser vid prisutdelningen 1973.

Året är 1973 och skådespelaren Marlon Brando vinner en Oscar för bästa skådespelare för sin roll som Don Vito Corleone i Gudfadern .

Sacheen Littlefeather går upp på scenen, på Marlon Brandos begäran, och vägrade acceptera priset. Istället höll hon ett 60-sekunders tal om stereotyperna kring Nordamerikas ursprungsbefolkning i film och tv.

Hon uppmärksammade också Wounded knee-protesten, som ägde rum 1973 i South Dakota. 

Under talet blev Littlefeather utbuad, hånad och skådespelaren John Wayne var tvungen att hållas tillbaka från att rusa upp på scenen.

I intervjuer många år efter händelsen berättade Littlefeather, idag 75 år gammal, att även tv-producenten Howard Koch hade hotat henne och sagt att hon hade sextio sekunder på sig att leverera Brandos meddelande, annars hade han säkerhetsvakter till hands som kunde eskortera henne ut från byggnaden.

Sacheen Littlefeathers tal och vädjan om rättvisa på Oscarsgalan resulterade i omedelbar och bestående backlash. Hon fick utstå trakasserier, attacker och hade svårt att hitta arbete som skådespelare därefter.

Den officiella ursäkten som nu har kommit, kom i form av ett brev från verksamhetsledaren för Oscarsakademin David Rubin och lyder delvis: 

”Du gjorde ett kraftfullt uttalande som fortsätter att påminna oss om nödvändigheten av respekt och vikten av mänsklig värdighet. Övergreppen du utsattes för på grund av detta uttalande var obefogade och oberättigade”.

I en intervju med The Hollywood reporter berättar Littlefeather om ursäkten som först presenterades privat i juni.

”Jag blev chockad. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva den här dagen och att jag skulle få höra det här. När jag stod på scenen 1973, stod jag där ensam.”

Den 17 september 2022 kommer ett samtal med Sacheen Littlefeather hållas på Academy museum i Los Angeles. Det ska bli en historisk kväll med ”samtal, helande och firande”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV