Nyheter

Våld i nära relationer påverkar arbetslivet

Mäns våld mot kvinnor, genrebild.

Våld i nära relation påverkar den utsattas arbetsförmåga och relationerna på arbetsplasten. Det framkommer i en färsk undersökning från Jämställdhetsmyndigheten.

”Jag blir en sämre kollega när jag mår dåligt, arbetsplatsen påverkas när man inte kan bidra till att skapa en god arbetsmiljö. Man är för absorberad av sig själv/relationen till partnern för att orka bry sig om andra”, säger en av de medverkande i undersökningen.

Undersökningen gjordes i form av en enkät, som skickades ut till 1578 anställda på fem svenska myndigheter och besvarades av totalt 859 personer.

Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna i Kronoberg, Skåne, Värmland och Västerbotten deltog i undersökningen som utfördes av forskare på Western University i Kanada.

Undersökningen visar att det finns anställda på dessa arbetsplatser som har erfarenheter av våld. Flera av deltagarna ansåg att frågan om våld i nära relationer skulle tas upp på arbetsplatsen i till exempel medarbetarsamtal och på temadagar.

Stort intresse för utbildning om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har därför tagit fram en webbkurs Våld i nära relation – agera som chef eller kollega.

Den handlar om hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen ur två perspektiv: som kollega eller chef. Kollegor och chefer får kunskap om hur de kan agera om de tror att någon är utsatt, eller utsätter andra och får kännedom vilket nationellt stöd som finns att få.

– Kursen är uppdelad i två spår, en för chefer och en för kollegor. Den innehåller praktiska övningar med möjlighet att öva sig på att våga fråga om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Kerstin Kristensen, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Den 30 augusti drar myndigheten igång med ett första frukostwebbinarium.

– Vi märker att intresset för frågan är stor, det är över 900 anmälda till det första frukostwebbinariet, säger Kristensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV