Intervju

”Ett slag i ansiktet”

Alice Bah Kuhnke.

#val22 Alice Bah Kuhnke om en valrörelse som enligt henne är dränkt i populism, rasistiska förslag och hårt tonläge.

Vad händer om högern vinner och hur mycket inflytande kommer Sverigedemokraterna få i så fall? Det är frågor som Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, inte vill tänka på innan valet. Ett val som hon beskriver som ett ödesval, speciellt för minoriteter och marginaliserade communitys.

När Fempers nyheter pratar med henne, fredagen den 19 augusti, har det gått en vecka sedan Liberalernas förslag om att språktesta tvååringar som inte går i förskola och omhänderta ”språksvaga” barn från deras föräldrar kom. Liksom Moderaternas förlag om att ADHD-testa unga i så kallade förorten och Krisdemokraternas förslag att DNA-topsa personer som misstänks vara i Sverige olagligt.

Du har varit en del av politiken nu i många år. Hur skiljer sig den här valrörelsen från tidigare?

– Det som känns och det som blir uppenbart är den kapplöpning mot botten, den iver och med den kraft som högern vill tydliggöra för svenska folket och potentiella väljare, att de är de tuffaste, de hårdaste – att de inte skyr några medel utan är beredda att gå över alla gränser för att få makt.

Du är ju en del av makten själv, kom det här som en chock?

– Kanske inte chock, men det blev ett slag i ansiktet. Vad det gäller med vilken grovhet som högern medvetet har valt att lägga fram sina idéer på. Men det finns kanske något gott i det, som en person som jag diskuterade med härom kvällen sade,  att det är väl bra att högern är så grova och så populistiska.

Hur menar du då?

– Det finns kunniga personer på till exempel moderaternas partikansli, som vet att begrepp som masstesta människor baserat på vart de bor är oetiska och diskriminerande. De är inte okunniga, det är pålästa personer som väljer att uttrycka sig på det här viset och vill få människor att tro att masstesta är en bra idé.

– Det förvånade mig, att de var beredda att framstå – i mina och andra politikers ögon – som obegåvade, raljanta och populistiska. Jag trodde de skulle göra det lite snyggare om jag får uttrycka mig grovt.

Om högern lyckas ta makten, hur tror du det blir?

– Jag har så svårt för att ens prata om det här. Det är för tungt att ens börja sätta ord på eller måla upp den bilden. Vad fyra år av ett styre där Sverigedemokraterna har ett stort inflytande kommer att föra med sig. Skulle det bli så fruktansvärt illa så kommer vi att behöva prata om det mycket. Men nu när det bara dagar och veckor kvar till detta ödesval, då är det som att min hjärna inte vill släppa in de tankarna.

En längre version av intervjun hittar du i det senaste avsnittet av Femperspodden.